Лімфатичними залозами (вони ж лімфовузли) називають органи імунної системи. Розташовуються лімфовузли на шиї, а також в області пахв і інших зонах. Завдання лімфовузлів – займатися фільтрацією лімфи для того, щоб організм міг боротися з різними видами інфекцій.

Що таке лімфа? Лімфа являє собою прозору рідину, яку ми можемо спостерігати при порізах шкіри. Якщо людина здорова, то процес очищення лімфи відбувається легко і без будь-яких проблем. При збільшених лімфовузлах очищення лімфи відбувається в посиленому режимі і чимало сил організм виділяє саме на це. Збільшені лімфовузли говорять нам про те, що в тілі відбувається запальний процес.

лімфатичні вузли
лімфатичні вузли, LimfoUzel.ru

Чому запалюються і збільшуються лімфовузли?

Запалення і збільшення лімфовузлів відбувається у людей час від часу і є природною реакцією організму на певні подразники. Не варто лякатися цього передчасно і ні в якому разі не можна пити препарати, покликані зменшувати лімфовузли, на свій розсуд, перш ніж розберетеся, які тому послужили причини, і якщо немає прямої загрози життю. Адже цей орган існує для того, щоб вчасно відфільтрувати все те, що не повинно потрапляти в кровоносну систему.

Лімфовузли – це свого роду варта, яка проводить фейс-контроль корисних і шкідливих елементів, шкідливі, зрозуміло, далі пройти не можуть, якщо система працює правильно. При найменшому виявленні патогенних мікроорганізмів активізуються лімфоцити і знищують шкідників. І якщо ви насильно будете придушувати систему препаратами, то зробите тільки гірше – в організмі не стане ресурсів для боротьби з патогенами.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але іноді відбувається так, що сторонніх шкідливих елементів стає занадто швидко занадто багато, і лімфоцити з ними просто не встигають справлятися. Через це їм доводиться активно розмножуватися для усунення інфекції. У цей момент якраз і відбувається запалення і набрякання лімфовузлів – йде активна боротьба. В ті моменти, коли збільшуються лімфовузли – організм як раз і бореться з інфекцією. Додатковими симптомами можуть бути: почервоніння шкіри, а також болісні відчуття в області шиї (може віддавати в шийні відділи ззаду), під щелепою і під вухом, а також в інших місцях локалізації лімфатичних вузлів з одного або обох сторін.

лімфовузли
лімфовузли, sobkor.net

При яких захворюваннях можуть збільшуватися лімфовузли?

Найчастіше лімфовузол (один або кілька) змінює свої розміри, коли в організм потрапляють наступні інфекції і відбуваються такі зміни:

  • Гнійні процеси, особливо, якщо інфекції потрапили з ран, які трапилися в області локалізації будь-якого лімфовузла – з'являються запалені зони.
  • У шийних відділах лімфовузли можуть збільшуватися через різні запальними процеси, в тому числі можуть бути і пухлинні.
  • У дітей при туберкульозі збільшуються лімфовузли в області грудної порожнини.
  • Також у дітей можуть збільшуватися лімфовузли після так званої котячої подряпини при занесенні бартонелли.
  • При прояві ГРВІ.
  • При венеричних захворюваннях, зокрема при сифілісі.
  • Іноді лімфатичні вузли збільшуються при бруцельозі, лістеріозі і мононуклеозі.

Також є ряд рідкісних захворювань, які теж можуть посприяти збільшенню лімфовузлів: ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, дерматоміозит, сироваткова хвороба, реакція на лікарські засоби (дифенілгідантоїн, гідралазин, алопуринол), ангіоімунобластна лімфаденопатія, бубонна чума.

лімфовузли
лімфовузли, e-Psikiyatri

В яких місцях може розвинутися лімфаденіт?

Як правило, лімфаденіт розрізняють по його локалізації (місця, де знаходяться збільшені лімфовузли). Буває лімфаденіт глибоким або ж поверховим, збільшені лімфовузли можуть виявлятися:

  • На підборідді спереду
  • Під щелепою в кінці
  • За вухами внизу
  • Під пахвами
  • В паху
  • На шиї

Симптоми запалення лімфатичних вузлів

Лімфаденітом називають запалення лімфовузлів. Лімфаденіт може мати гостру і хронічну фази, коли в місці локалізації лімфовузла з'являється шишка, отже – лімфовузол опух.

Раптове збільшення і запалення лімфовузлів, які болять як у дитини, так і у дорослого – явна ознака гострого лімфаденіту. Найчастіше лімфовузли просто промацуються без особливих болісних відчуттів (можуть бути просто неприємні відчуття під час дотику до них). При такому запаленні зачіпаються також і лімфатичні судини.

дівчинка у лікаря
дівчинка у лікаря, ZOJ.KZ

У разі, якщо якийсь із збільшених лімфовузлів починає ущільнюватися і ставати болісним на дотик, а також відчувається загальна слабкість, болить в голові (іноді тільки з одного боку), втрачається апетит, починається лихоманка – значить, сталася інтоксикація організму. Через запалення шийного лімфовузла або лімфовузла під щелепою може бути складно повертати головою і ковтати їжу.

Також серед симптомів запалення є погіршення місцевого стану: набряклість навколо лімфовузлів, місцева гіперемія. А контури самих лімфовузлів втрачають чіткі обриси. Під час руху людини болючість лімфатичних вузлів посилюється, складно рухати шиєю, крутити головою. Незабаром може статися гнійне розплавлення лімфовузлів. І якщо вчасно не розкрити цю ділянку – гній може вирватися назовні, а також потрапити в тканини, які оточують лімфовузол. В результаті відбувається формування аденофлегмони з характерним щільним і хворобливим інфільтратом, який має окремі м'які ділянки.

При специфічному лімфаденіті відбувається збільшення лімфовузлів, супроводжуване різким болем.

Запалення лімфатичних вузлів: коли слід терміново звертатися до лікаря

При перерахованих вище симптомах рекомендуємо в терміновому порядку відправитися до лікаря, щоб вчасно обстежитися і вжити необхідних заходів. Якщо хвороба не дуже запущена, то можливо вийде обійтися тільки медикаментозним лікуванням без хірургічного втручання. Але це може визначити тільки лікар.

У деяких випадках лікарі взагалі не рекомендують чіпати і лікувати лімфовузли, якщо вони не становлять серйозної загрози життю і здоров'ю – при лікуванні основної хвороби проблема з лімфатичними вузлами має вирішитись паралельно і зазвичай не вимагає додаткового втручання. І, звичайно ж, ні в якому разі не варто їх лікувати самостійно в домашніх умовах, особливо гріти, укутувати або мазати народними засобами – можна тільки погіршити стан.

Як відбувається діагностика запалених лімфовузлів?

Якщо лімфовузли збільшені і запалилися, то, як правило, в цьому випадку діагностику проводить лікар-хірург. Але щоб до нього потрапити, спершу слід звернутися до свого сімейного лікаря, з яким у вас підписано декларацію, або в приватну установу безпосередньо до хірурга. Якщо при цьому сильно піднялася температура і суттєво погіршився стан, слід негайно викликати швидку.

Діагностика лікарем відбувається за допомогою аналізу скарг пацієнта і симптоматики хвороби. Якщо лімфаденіт хронічний, то не виключено призначення пункційної біопсії запалених ділянок. Можливо також висічення проблемного вузла з подальшим відправленням матеріалу на гістологічний аналіз.

При необхідності лікар також може призначити проведення УЗДГ лімфатичних судин, КТ, МРТ ураженого сегмента, лімфосцінтіграфію, рентгеноконтрасну лімфографію. Якщо після таких обстежень діагноз лікарем підтвердитися, то буде потрібно негайне лікування лімфатичних вузлів. Якщо проблему не затягувати, то вирішити її можна буде швидко і малими силами. Якщо хвороба вже в запущеному стані, то тоді доведеться набратися терпіння і сил, щоб відновити здоров'я.

Як лікувати запалені лімфовузли?

Якщо запалився лімфовузол, то лікар оглядає, бере аналізи, уточнює його розташування і статус, після чого приймає рішення, чи вимагає ця ситуація окремого втручання або достатнім буде вирішити першопричину такого стану лімфовузлів. Лімфовузли, як правило, не лікують окремо, в цьому питанні йде лікування комплексно основного захворювання, і якщо вже стан лімфовузлів вийшов з-під контролю і погіршився, то тоді при серйозній занедбаності приймається рішення і про найбільш оптимальні варіанти лікування цих органів.

При гострому лімфаденіті, якщо не встиг утворитися активний гнійний компонент, призначають консервативне лікування. Як правило, в таке лікування лімфаденіту входять антибіотики, УВЧ-терапія, вітамінотерапія, вкрай важливо також дотримуватися режиму спокою (при стресах ситуація тільки погіршується).

При гнійному лімфаденіті проводять розтин абсцесу, аденофлегмони, потім йде дренування і санація в місці запалення. Паралельно призначаються антибіотики і проводиться дезінтоксикаційна терапія.

Для лікування хронічного лімфаденіту на початковому етапі необхідно провести лікування захворювання, яке послужило поштовхом для збільшення лімфовузлів, який періодично запалюється. Додаткове лікування лімфаденіту вже визначається лікарем в процесі терапії і статусу лімфатичних вузлів на той момент при необхідності.

При наявності специфічного лімфаденіту призначають лікування з урахуванням первинного захворювання (гонорея, сифіліс, туберкульоз, актиномікоз і т.д.)

лімфовузли
лімфовузли, postila.ru

Профілактика лімфаденіту

Якою може бути профілактика запалення лімфовузлів? Найчастіше лімфаденіт – це реакція на запущені захворювання. Якщо вчасно лікувати простудні інфекції та робити їх профілактику, то дуже велика ймовірність, що з таким явищем, як лімфаденіт ви не зіткнетеся або зіткнетеся в легкій формі (найчастіше при застудах набухає шийний або підщелепний лімфовузол).

Важливо також намагатися в сезони холодів, а також спалахів і епідемій уникати скупчення людей і по можливості не користуватися громадським транспортом, особливо в години-пік. Користуйтеся також оксоліновою маззю перед виходом з дому, мийте ретельно руки з милом після вулиці і громадських місць, вживайте достатню кількість вітамінів, харчуйтеся регулярно і збалансовано – і тоді ваш організм матиме більше сил і ресурсів, щоб впоратися з вірусними захворюваннями і не допустить ускладнень.

Все це допоможе запобігти в тому числі і у лімфаденіту, тому що запалений лімфовузол, який істотно збільшився, дуже неприємне явище і в запущеному вигляді може призвести до вельми неприємних наслідків.