Президент Білорусі Олександр Лукашенко пояснив, чому літак "Бєлавіа", що виконував 24 січня регулярний рейс з Мінська в Мюнхен, розвернувся над польським Вроцлавом і приземлився в білоруському Гродно.

Виявилося, таким чином білоруські спецслужби ловили підозрюваних у корупції директорів цукрових заводів. Про це пише BBC.

За словами пасажирів, на борт піднялися люди у формі, зачитали низку прізвищ і вивели з салону 6-8 чоловік, в числі яких були дві дівчинки-підлітка.

Інші пасажири прилетіли в Мюнхен з затримкою майже у вісім годин. Подію на борту командир повітряного судна пояснив "неполадками".

Лукашенко заявив, що це він розпорядився розвернути літак, на якому хотіли втекти в Європу корупціонери.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Сказав: усіх під мітлу в камеру. Всіх. Навіть ось літак, не можна було раніше затримати одного з діячів. Повернути сказав літак із Західної Європи, посадити і вийняти їх звідти. Повернули літак, дістали і відправили у слідчий ізолятор", - сказав він.

КДБ Білорусі, РБК
КДБ Білорусі, РБК

При цьому слідчий комітет, МВС, КДБ і прикордонні служби довго не коментували ситуацію. За неофіційними даними, затримано 11 осіб, пов'язаних з цукровою галуззю.

КДБ днями докладно розповість про справу, пообіцяв Лукашенко, попередивши: "Солодко не буде!".

"Що зробили ці ділки: вони створили в Москві "прокладку" - торговий дім. Звичайна "прокладка". Поставили туди своїх. З заводів за викидними цінами продавали торговому дому в Москві білоруський цукор. Ті, збільшивши ціну, продавали на ринку. Різницю хабарами роздавали цим директорам заводів", - пояснив ситуацію президент Білорусі.

Олександр Лукашенко, фото: EPA / ТАСС
Олександр Лукашенко, фото: EPA / ТАСС

"Мені доповіли, що задешево продавали торговому дому цей цукор, а частина по якоїсь там збільшеній ціні поверталася в Білорусь. Може бути, цукор навіть не вивозили в Москву і назад не завозили. А документи йшли туди, переоформляли і тут прямо із заводів на наш ринок постачали цей цукор з маржею. А потім цю маржу ділили на хабарі. Це що, нормально?" – обурився Лукашенко.

Нагадаємо, що у Білорусі почали загадково зникати директора заводів.

Як повідомляв портал Знай.uа, Лукашенко різко спалахнув через конфлікт з Росією.

Також портал Знай.uа писав, що Лукашенко відмовився від російської нафти.