В Україні перед новорічними святами, 24 грудня 2019 року, нові тарифи на розподіл газу для операторів газорозподільних мереж затвердила Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Відомо, що до 1 січня 2020 року споживачі платили тариф на розподіл у вартості газу. Так, у вартості кожного кубометра містилося 10-15% плати за його розподіл. Про це пишуть українські ЗМІ.

Для чого виділили розподіл газу на окремий рахунок?

Логіка цього рішення в тому, що утримання газових мереж вимагає постійних витрат. Це зарплата персоналу на утримання мереж і покупка виробничо-технологічних втрат газу. Іншими словами, навіть якщо споживач підключений до мереж, але не споживає газ, або навіть коли споживач за свої гроші побудував мережі до свого дому, хтось повинен обслуговувати ці мережі і підтримувати безпеку доставки газу.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Чому зріс тариф на розподіл?

Крім виділення тарифу на окремий рахунок, зріс тариф на розподіл. В середньому в 1,5 рази. В Україні понад 44 операторів ГРС. Кожен з них обслуговує свою територію. І кожен має свій тариф. Тариф кожного оператора залежить від довжини мереж у перерахунку на одного споживача.

Там де на невеликій території багато споживачів, наприклад у Києві, тариф на розподіл найменший - 0,34 грн за куб газу з ПДВ. Там де мало споживачів на велику довжину мереж, тариф більше. Наприклад, для "Миколаївгазу" він становить 1,31 грн з ПДВ. Також відомо, що з 1 липня 2020 тарифи на розподіл зростуть ще на 20%.

Нагадаємо, українські пенсіонери отримають триразову надбавку, кому варто змінити гаманець.

Як повідомляв Знай.uа комунальники Садового підвищили собі зарплату, львів'яни заплатять платіжками.

Знай.uа писав, українцям показали, як правильно розрахувати свою пенсію — формула.