В Україні склалася парадоксальна ситуація із оплатою комунальних послуг. Так, у 2019 році споживачі платили за рахунками набагато краще, ніж у 2018-му, а борги по комуналці збільшилися більш ніж на 8 млрд грн, досягнувши майже 64 млрд грн.

Бабуся читає платіжку за комуналку, Російська газета
Бабуся читає платіжку за комуналку, Російська газета

Як свідчать дані Держслужби статистики, протягом минулого року істотно зріс відсоток українців, хто оплачує рахунки за спожиті тепло, воду, газ, електроенергію тощо. Люди не хочуть платити пеню, яку нараховують за борги по комуналці.

Якщо у 2018 році оплачувалося 58% квитанцій по комуналці, то у 2019 році – вже 79%. При цьому, наприклад, середня сума в платіжках за грудень 2019 року виявилась на 80 грн меншою, ніж за грудень 2018 року – 2212 грн проти 2292 грн.

Разом з тим, борги по країні відчутно зросли: по газу – до 27,9 млрд грн (+1,5 млрд грн), по опаленню і гарячій воді – до 20,4 млрд грн (+3,7 млрд грн), за утримання будинків – до 5,1 млрд грн (+2 млрд грн), по холодній воді – до 4,1 млрд грн (+1 млрд грн), за вивезення сміття – до 0,8 млрд грн (+0,2 млрд грн), за електроенергію – до 5,4 млрд грн (+0,6 млрд грн). Всього заборгованість збільшилася до 63,7 млрд грн (+8,1 млрд грн).

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

У Франківську підвищаться тарифи за комуналку, фото: Соцпортал
У Франківську підвищаться тарифи за комуналку, фото: Соцпортал

Найкраще оплачують рахунки жителі західних і центральних областей, найгірше – жителі сходу та півдня. Про це свідчать статистичні дані. Хоча, як видно з інфографіки, платіжна дисципліна і там набагато покращилася.

Держслужба статистики, фото скріншот з сайту

Досить оптимістична картина з оплатою рахунків і за видами послуг: в середньому по Україні споживачі погашають понад 90% виставлених в рахунках сум, крім вивезення сміття, де трохи менше – 89,1%.

Держслужба статистики, фото скріншот з сайту

Нагадаємо, борги за комуналку закриють кордон просто перед носом, кому світять нові обмеження.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський лютує через тарифи на опалення: "Можна список цих людей?"

Також "Знай.ua" писав, що афери з платіжками за газ показали всій Україні, відео розірвало мережу.