Ув'язнений, який сидить у в'язниці за пограбування, виманив 365 тисяч гривень у метери хлопця, який постраждав від вибуху газу в клубі села Угринів Тернопільської області. Відомо, що цю суму збирала вся країна, але вони потрапили до рук аферистів. На сьогодні в колоніях України організовують цілі "офіси" по виманюванню грошей у довірливих громадян.

Відомо, що ще з початку січня 2020 року з наслідками трагедії в сільському клубі борються вісім хлопців від 12 до 17 років. І ось у матері одного з хлопців вкрали всі гроші за старою, давно випробуваній схемі.

В'язниця, фото: radiotrek.rv.ua
В'язниця, фото: radiotrek.rv.ua

На номер жінки, залишений в контактах, зателефонував невідомий чоловік, який назвався Романом — працівником банку. Він заявив, що, мовляв, на рахунок жінки надходять великі суми коштів і вони не вмістилися до її електронного гаманця. Роман запропонував спосіб, як "зберегти" гроші — порекомендував зняти з рахунку частину коштів і перекинути їх на зазначені ним.

телефонні аферисти
телефонні аферисти

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

У результаті жінка через платіжний термінал поповнила мобільні телефони декільком абонентам на 17 тис. грн. А коли ця операція пройшла успішно, "банківський працівник" переконав жінку зняти з рахунку гроші, що залишилися, і перекидати їх через банківський термінал на картки, які диктував телефоном невідомий. Таким чином всі 365 тис. грн з рахунку матері одного з потерпілих надійшли на рахунки шахраїв. Але жінка зрозуміла це тільки через два дні, тоді й пішла до поліції.

у тюрмі
у тюрмі

Слідчі звернулися до працівників банківських установ, щоб заблокувати всі рахунки, на які надходили кошти. У результаті з'ясувалося, що гроші пішли на електронні гаманці жителів Запорізької та Дніпропетровської областей. Вдалося перехопити лише 80 тис. грн — їх шахраї не встигли зняти.

Поліцейським вдалося дізнатися, що представлявся співробітником банку 36-річний засуджений за крадіжки і грабіж, який знаходиться в колонії з 2017 року. З ним вже встигли поговорити правоохоронці і дізналися, що про збір коштів постраждалим дітям він дізнався з інтернету. Але так як одному, так ще й сидячи в колонії, провернути аферу було складно, він попросив про допому своїх знайомих на волі. Їм він нібито збрехав, що виграв велику суму грошей через одну з букмекерських компаній, але отримати виграш не може, так як сидить за гратами. Попросив їх відкрити рахунки і перевести в готівку гроші, які прийшли на картку.

Також відомо, що в розпорядженні шахраїв виявляються і бази даних мільйонів українців.

"Минулого року, наприклад, з інформаційного центру МВС стався витік бази даних і реєстрів громадян. Був справжній скандал, так як в цьому викрили самих співробітників МВС. У підсумку мільйони номерів просто продавалися, і купували їх рекламщики, що розсилають спам, а також злочинці", — говорить Сергій Старенький.

Чоловік, в'язниця
Чоловік, в'язниця

Адміністрація колонії, як правило, в курсі того, хто і чим займається. Крім того, зайти на територію за колючим дротом поліція просто так не може, тому там шахраї відчувають себе в повній безпеці і під охороною.

"Поки поліція зайде на територію, спрацює місцева система оповіщення, і зеки встигнуть заховати і телефони, і картки, а то й знищити — збиток невеликий. Тому в колоніях роздолля для різного роду телефонних аферистів. Щомісяця їх прибуток за телефонним "розводів" становить мінімум 50 тис. грн. До того ж колишній міністр Павло Петренко огородив зеків від відвідування поліції, видавши наказ, що злочини на території колонії розслідують слідчі Мін'юсту. А вони цим не займалися", — зазначає Сергій Старенький.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на українців чекають великі неприємності через комуналку.

Як повідомляв Знай.uа у Львові київського копа підловили на мерзенній афері й з ганьбою здерли погони.

Знай.uа писав, афери з платіжками за газ показали всій Україні, відео розірвало мережа.