Щоразу під час спалаху якогось вірусу медичні маски розлітаються, як гарячі пиріжки. Про це лікар Комаровський зібрав цілу підбірку найкращих фахівців вірусологів і опублікував у своєму блозі. Зараз у Китаї аналогічна ситуація, люди масово намагаються вберегтись від смертельного коронавірусу з допомогою масок.

Але вірусологи скептично ставляться до ефективності звичайних медичних масок для захисту від вірусів, що циркулюють у повітрі. Однак маски здатні захистити від збудників, що передаються через брудні руки в рот.

Коронавірус в Китаї, фото: Cheng Min / Xinhua via AP
Коронавірус в Китаї, фото: Cheng Min / Xinhua via AP

Доктор Девід Керрінгтон з Лондонського університету пояснив BBC News, що "...звичайні хірургічні маски не захищають від вірусів або бактерій, які переносяться повітрям", адже саме таким шляхом передається більшість вірусів. Маски дійсно знижують ризик зараження вірусом через чхання чи кашель та захищають від інфекції, що передається через брудні руки в рот.

Джонатан Бал, професор молекулярної вірусології з Ноттінгемського університету, пояснив: "У лікарні маска дійсно запобігає зараженню грипом. Вона діє як респіратор. Однак ефективність масок для широкої громадськості поза лікарень менш переконлива. Досить складно носити маску протягом тривалого періоду", — додав професор Бал.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Китайський коронавірус, Delo.ua
Китайський коронавірус, Delo.ua

Щоб уникнути зараження, вчені радять регулярно мити руки теплою водою з милом, не торкатися очей і носа і вести здоровий спосіб життя.

"Є думка, що маски дійсно захищають. Насправді дуже мало свідчень їх користі поза стінами лікарні", — пояснив британський епідеміолог Джейк Даннінга.

За словами доктора Даннинга, краще зосередитися на особистій гігієні і правильно носити маски та утилізувати їх вчасно.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що за даними співзасновник київської мережі "Медтехніка+" Олексія Давиденка, весь тиждень в Україні йде активна гонитва за масками і термометрами.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Дніпро заполонили люди у білих халатах і масках.

Також "Знай.ua" писав, скільки людей заразилися і загинули від коронавірусу, дані на 12 лютого 2020 року.