Медіаторів київського арт-простору PinchukArtCentre звільнили після створення профспілки. Про це стало відомо після відкриття виставок номінантів премії PinchukArtCentre та литовської художниці Емілії Шкарнуліте, передає Bird in Flight.

Вперше медіатори з'явилися в PinchukArtCentre 7 років тому. Проте нещодавно арт-директор центру Бйорн Гельдхоф повідомив, що центр експериментуватиме і до 2020 року повністю відмовиться від медіаторів, а їх місце займуть аудіо-гіди.

Профспілка медіаторів було засновано у жовтні 2019 року. Його учасники відзначили в Facebook, що за кілька місяців змогли добитися права на оплачувані лікарняні та відпустки.

"До цього ми були зобов'язані під загрозою звільнення виходити на 9-годинні робочі зміни навіть з температурою і хрипким голосом, а відпустки могли брати лише за свій рахунок", - розповіли звільнені медіатори.

фото з facebook.com/profspilkapaciukiv

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Члени профспілки планували в подальшому вирішити питання про розробку посадових інструкцій для медіаторів, встановлення випробувального терміну відповідно до закону, припинення практики збору невиправдано детальної інформації про медиаторів і членів їх сімей, офіційне працевлаштування неповнолітніх та укладання колективного договору.

"Але керівництво почало чинити опір. Нашого колегу, який не був офіційно працевлаштований, спробували звільнити фактично. Тільки завдяки заступництву профспілки його було належно працевлаштово. Від деяких представників керівництва почали надходити прямі погрози звільнити весь колектив. Від нас неодноразово вимагали перелік членів профспілки, а працівникам, які були активними профспілковими діячами, навіть намагалися заборонити вхід у PinchukArtCentre", - сказано в публікації.

Після скандалу члени профспілки хочуть попросити Державну службу України з питань праці оцінити діяльність арт-центру.

Друзі, це сталося — нас усіх звільнили! #пацюки #розкажу_про_профспілку Нас, 30 медіаторів і гідів PinchukArtCentre,...

Geplaatst door Профспілка медіаторів ПАЦ op Woensdag 12 februari 2020

У прес-службі PinchukArtCentre підтвердили, що трудовий договір медіаторів не продовжено.

"При подачі заяви про прийом на роботу медіатори розуміли, що їх робота припиняється з закінченням виставки. Наша організація працює за законами України, і наші співробітники мають усі гарантії згідно з законодавством", - йдеться в листі.

Виявилося, що PinchukArtCentre пропонував профспілці зустрітися і разом переосмислити посаду медіатора, але "так і не отримав жодної реакції".

лист PinchukArtCentre, Bird in Flight

Колишня працівниця центру Анастасія Бондаренко пояснила, що члени профспілки в той час були зайняті збором даних і було безглуздо проводити переговори, "так як вони були нерепрезентативними для медіаторів".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям уріжуть зарплати, будуть нижчі за мінімалку.

Як повідомляв портал Знай.uа, Тимофій Мілованов прокоментував скандальний законопроект про працю.

Також портал Знай.uа писав, як медреформа прирівняла українських медиків до двірників.