У народі цей день називають Онисимом Овчарником і відзначають щороку 28 лютого, але в православ'ї вшановують пам'ять апостола Онисима. Ще іноді день називали Овчарницами або Зимобором. Також вірили, що зима стає безрогою.

Саме в цей день зазвичай проводжали зиму, тим більше це останній день зими, якщо рік не високосний. Але на Онисима рідко гарна погода, вважається, що так зима просто дуже сильно злиться, але не хоче, щоб її виганяли, не хоче залишати свої володіння весні. Але люди все одно раділи. Адже хоче вона чи ні, а піти скоро все одно доведеться. Часто влаштовували навіть гуляння з різними розвагами, співом пісень та хороводами.

Народні прикмети на 28 лютого

Наші предки вважали, що Онисим – покровитель вівчарства. Тому намагалися проводити різні обряди, які повинні дати хороший приплід овець. Пастух і власник овець виходили за околицю, треба було поклонитись на 4 сторони світу три рази. Потім овчар вставав на руно, дивився на зірки і говорив слова з давнього змови, якими просив зірки світити яскраво, щоб ягнят у нього народилося стільки ж, скільки зірок на небі. А потім йшли до господаря додому і накривали стіл для пастуха. Звичайно, дарували йому подарунки та частували всякими смаколиками і вином.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Свята 28 лютого, фото: pxhere
Свята 28 лютого, фото: pxhere

За традицією необхідно обов'язково піти в храм і простояти ранкову службу. Потім дайте убогим і знедоленим біля церкви подаяння. Тільки тоді повертайтеся додому. А коли переступите поріг, прочитайте спеціальні молитви, які повинні захистити вас від злих слів і пліток.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua українським школярам нічого боятися, жодна зараза не пройде. У школах Києва вирішили ввести посилений режим дезінфекції, щоб хвороби не занеслись і не поширювалися. Причина всього цього – коронавірус.

Також Знай.ua писав, українців вбиває дещо посильніше коронавіруса, щотижня по 10 жертв. Після прочитання ви захочете зробити собі щеплення, так як в зоні ризику кожен українець.

Нагадаємо, в українських школах для учнів старших класів збираються ввести новий предмет. На програмування не сподівайтеся. Зате після його вивчення можна буде сміливо відзначати 14 жовтня, як своє свято.