Столовий буряк є незамінною в кулінарії овочевою культурою. Крім того, буряк дуже корисний, а також невибагливий у догляді, що дозволяє отримувати високі врожаї при мінімальних витратах праці.

Посадка буряка здійснюється одразу у відкритий ґрунт, тому, перш за все, потрібно вибрати відповідну ділянку. Вона повинна добре освітлюватися сонцем і бути досить родючою. Буряк добре росте після картоплі, огірків, гарбузових культур, цибулі. Водночас слід уникати посадки після часнику, всіх видів капусти, і зовсім не рекомендується висаджувати буряк після культур, що мають з ним загальні хвороби: морква, селера, пастернак, шпинат.

Вирощування буряка, скріншот: YouTube
Вирощування буряка, скріншот: YouTube

Щоб підготувати насіння спочатку його заливають на добу стимулюючим розчином, наприклад готовим препаратом або перевіреними народними засобами. Це може бути розчин харчової соди або золи (1 ч. ложка/1 літр води). Далі промивають, загортають у зволожену тканину, і витримують в теплі не нижче 25 °C ще 2 доби. Підготовлений посівний матеріал дає сходи приблизно через тиждень.

Висаджувати буряк можна тоді, коли ґрунт прогріється до глибини 10 см – зазвичай це початок або середина травня. Врятувати його від нічних заморозків або похолодання допомагає укриття грядки щільним матеріалом. Якщо грядка була перекопана з осені, то достатньо буде її трохи розпушити, а безпосередньо перед посадкою в ґрунт можна внести органіку (перегній, пічну золу). Азотні добрива вносити не потрібно.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Вирощування буряка, скріншот: YouTube
Вирощування буряка, скріншот: YouTube

Зазвичай посадка буряка проводиться за наступними схемами:

  • однорядкова, коли відстань між рядками становить 30-40 см;
  • дворядкова – рядки розташовуються парно на відстані 15-20 см одна від одної і 40 см між парами.

За допомогою палиці необхідно розкреслити умовні лінії, по яких будуть зроблені борозни, глибиною 4-5 см. Дно борозни слід добре полити, а коли волога повністю вбереться, можна садити насіння. Насінини краще класти в борозну поштучно на відстані 8-10 см. Потім борозни засипають землею, і більше не поливають.

Вирощування буряка, скріншот: YouTube
Вирощування буряка, скріншот: YouTube

Оскільки буряк добре переносить пересадку і легко вкорінюється, тому іноді його вирощують через розсаду, яку висівають приблизно за місяць до передбачуваної дати пересадки в ґрунт. Як тільки почнуть з’являтися сходи, необхідно стежити за станом ґрунту, і в міру висихання верхнього шару проводити поливи. Сходи потрібно проріджувати не менше 2 разів у міру зростання сіянців: у фазі 2 справжніх листків, а потім ще раз, коли у розсади з’явиться 4-5 листочків. Відстань між рослинами має становити 7-10 см.

Вирощування буряка, скріншот: YouTube
Вирощування буряка, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, календар городника, які сорти полуниці найкраще саджати навесні

Як повідомляв портал "Знай.ua", як отримати хороший врожай огірків — найкращі дати для висівання розсади

Також "Знай.ua" писав, що з овочів посіяти раніше, цінні поради українським господиням