Пральні машинки істотно спрощують побут господинь. Але як їх правильно вибирати для будинку? На що звертати увагу при виборі, щоб недорого купити кращу машинку. На ці питання ви знайдете відповідь в цій статті.

Які бувають пральні машинки по типу установки

Пральні машинки за типом установки
Пральні машинки за типом установки, pixabay.com


Всі пральні машини за типом установки можна поділити на:

  • вбудовані;

  • окремостоячі.

Між ними досить велика різниця. Окремостоячі пральні машини - повноцінний побутовий прилад, для якого буде потрібно відвести достатньо великий простір. Такі пральні машинки найчастіше встановлюють у ванній.

Що стосується вбудованих, то їх легко можна приховати за панелями меблів. Це особливо важливо для тих, хто бажає зберегти цілісність і гармонійність інтер'єру. Зазвичай вбудовувані пральні машинки встановлюють в кухню. Такі машинки практично безшумні, проте їх ціна значно вища. Якщо вам потрібна недорога хороша пралка, то зверніть увагу на окремостоячі.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Але варто розуміти, що спосіб установки пральної машинки ніяк не впливає на її якість і параметри. Як ті, що вбудовується, так і окремостоячі машинки, бувають якісні. Яку купувати - вирішувати вам. Серед них можна знайти як недорогу машинку, так і преміум-класу.

Які бувають машинки по типу завантаження речей і габаритам


За типом завантаження речей машинки бувають:

  • вертикальні;

  • фронтальні (також відомі як "горизонтальні").

Важливо розуміти, що тип завантаження ніяким чином не впливає на якість прання. Але кожен з перерахованих вище типів має як свої переваги, так і недоліки.

Переваги та недоліки вертикального завантаження


Які переваги має вертикальне завантаження:

  • маленькі габарити роблять їх ідеальним варіантом для невеликих приміщень;

  • такі машинки майстри називають більш надійними завдяки їх влаштуванню. Барабан таких машин кріпиться не тільки з задньої сторони, як у випадку з фронтальними. Кріплення з двох сторін дозволяє уникнути сильної вібрації, а також забезпечує більш тривалий термін служби.

  • в процесі прання ви можете додати речі, якщо є необхідність. Для цього достатньо всього лише зупинити роботу пральної машинки, відкрити барабан, додати речі. А деякі одним з найвагоміших плюсів вважають можливість не нахиляться при вивантаженні білизни;

  • також це стане оптимальним варіантом для будинку, в якому є діти. У подібних машинках панель управління розташована досить високо, це допоможе уникнути маленьких дитячих пустощів.

Недоліки вертикального типу завантаження стильних машин:

  • подібні машинки не підійдуть для зберігання побутової хімії, косметики тощо. Це пов'язано з тим, що кришка такої машинки постійно відкривається, закривається, а переставляти кожен раз предмети буде незручно;

  • люк такої пральної машини досить вузький. І якщо для повсякденного прання це не доставляє незручностей, то для того, що випрати плед або довгий зимовий пуховик, необхідно буде докласти зусиль, так як вузьких люків таких машин буде недостатньо.

До вибору потрібно підійти серйозно. Необдумана покупка може приносити масу дискомфорту.

Плюси і мінуси горизонтального завантаження


Які плюси має горизонтальна завантаження в пральній машині:

  • стандартний варіант в Україні. Такі моделі пральних вважаються найпоширенішими. Тому вибір пральних машинок з горизонтальним типом завантаження дуже великий. Вони представлені в різних габаритах, кольорах. Навіть найвимогливіша хазяйка знайде варіант, який припаде до душі;

  • досить велика кількість варіантів, де можна розмістити таку машинку: в кухні, у ванній під полицею тощо. Фронтальні пральні машини бувають: повнорозмірні, вузькі, супер-компактні - завдяки цьому її вдасться гармонійно вписати навіть в умовах дуже обмеженого простору.

    У повногабаритного пральної машини досить великий барабан, завдяки чому за раз можна прати велику кількість речей. При цьому вузька більш компактна і стане ідеальним варіантом для маленьких кімнат;

  • одна з головних переваг пральних машин такого типу - великий барабан. Іноді їх місткість перевищує 10 кг, а завдяки широкому люка не виникне труднощів у пранні об'ємних речей. Також пральну машину з фронтальним завантаженням часто використовуються в якості полки;

Які недоліки має фронтальна пралка:

  • хоч такі машини хороші і можуть похвалитися компактністю, чимало місця потрібно виділити під відкриття кришки барабану. Часом розміщення горизонтальної пральної машини викликає серйозні труднощі;

  • в разі, якщо ви забули кинути якусь річ, то вам не вдасться зробити це в процесі прання. Деяким дискомфортно завантажувати або діставати речі через необхідность нахилятися.

Пральні машинки по типу двигуна


Двигуни у пральних машинок бувають:

  • асинхронні. Такі двигуни фахівці оснащують ремінним приводом. Зазвичай їх використовують для виробництва недорогих машин. Асинхронні двигуни прості в обслуговуванні та ремонті. І хоч ремонт таких двигунів простий, вони менш надійні і частіше ламаються. При цьому вони відрізняються низькою потужністю, що досить швидко призводить до погіршення якості прання;

  • колекторний. Також забезпечений ремінним приводом. Ці двигуни досить бюджетні і невибагливі в ремонті. Але варто зазначити, що вони видають дуже сильний шум в процесі роботи, а термін їх дії досить маленький;

  • інверторний. На відміну від двох перерахованих вище типів двигунів, ці оснащують прямим приводом. Такий двигун досить тихий, а також відрізняється підвищеним ресурсом. Інверторні двигуни кращі і економічні, тому витрата електроенергії буде мінімальною. Вони відрізняються високою вартістю як самого агрегату, так і ремонту. Але значно перевершують за якістю інші варіанти.

Яку пралку вибрати - вирішувати вам, але іноді краще заплатити більше один раз, ніж щомісяця платити за ремонт апарату.

Які бувають класи прання, віджимання і енергоспоживання у пральних машин


Всім пральним машинам присвоєна літерна оцінка за шкалою від A до G, де А означає найкращу якість, а G - найгіршу. Деякі марки навіть додають показник вібрації і шумності, що досить важливо для споживачів.

Звичайно, подібна шкала буде дуже умовною. Але найчастіше до неї варто прислухатися, враховуючи і власні критерії відбору. Можна навести приклад щодо класу віджиму. Якщо машинка класу А на швидкості 1600 обертів на хвилину під час роботи центрифуги робить речі після прання практично сухими. Це дуже зручно, так як більше не доведеться мучитися з сушінням і купувати спеціальні прилади. У той же час навіть найкраща машинка класу G вичавлює речі на швидкості 400 обертів на хвилину, тому після прання білизна залишається мокрим.

Майстри рекомендують купувати недорогі пральні машини не нижче класу А, так як вони стирають більш якісно і споживають менше енергії.

Програми прання

Програми прання
Програми прання, pixabay.com

Сучасні стандартні моделі іноді мають більше 30 програм прання. Багато з них ледь відрізняються один від одного. Зате це чудовий маркетинговий хід для недосвідчених клієнтів. Бачачи перед собою гарну новинку, вони охоче вирішують купити останню модель пральної машинки. На вартість це теж суттєво впливає.

Технології та корисні функції

  • На багатьох сучасних пральних машинах представлена ​​функція пару, яка дозволяє за мінімальний час освіжити речі і позбутися від складок на одязі.

  • Існує дуже корисна функція автодозіровкі, яка регулює кількість порошку або іншого миючого засобу, необхідного для конкретного режиму або циклу. Встановлений всередині дозатор пропускає рівно стільки засобу, скільки потрібно.

  • Також на деяких машинках є система контролю води, яка автоматично регулює витрату води і електрики. У розрахунок береться обсяг речей і їх тип.

  • Завдяки функції скорочення часу, споживач отримує можливість прискорити процес, що дозволяє істотно знизити витрату електроенергії.

  • А "захист від дітей" особливо корисна функція для того, щоб не дозволити цікавим малюкам збити режим. Це відбувається за рахунок блокування всіх кнопок.

  • Також зараз є можливість керувати роботою машини через Wi-Fi.

Подача води


Здебільшого навіть найсучасніші пральні машини влаштовані так, що для їх експлуатації необхідно централізоване водопостачання. Однак це серйозна проблема для мешканців сільської місцевості.

Хоча раніше централізоване водопостачання було потрібно для всіх типів пральних машин, за винятком напівавтомата. Зараз багато фірм почали виробляти пральні машинки автомат, але з баком.

Принцип їх роботи майже нічим не відрізняється, але перед початком прання необхідно наповнити бак водою. Особливо такий варіант корисний для сіл і власників приватних секторів. Можна до шлангу від машинки підключити садовий шланг і використовувати цю воду повторно для поливу або прибирання будинку.

Особливості установки і підключення пральних машинок

  • Не забудьте перед початком установки зняти з пральної машини транспортувальні гвинти. Рекомендується залишити їх на випадок переїзду.

  • У багатьох будинках підлога нерівна. Це провокує сильну вібрацію. Щоб машинка була безшумною, ви можете постелити під неї гумовий килимок.

  • Автоматичні пральні машинки підключаються або тільки до холодної води, або відразу до гарячої і холодної. Підключення до холодної води дозволить зменшити витрату гарячої води. До того ж, в пральній машині нагрів води відбувається більш рівномірно і знижується необхідність у покупці засобів для пом'якшення води.

    А якщо ви бажаєте зменшити розмір споживання електроенергії, то вам підходить другий варіант. Але будьте готові до того, що якість води сильно постраждає.

Поради фахівців з використання пральної машини

  • Ємність, в яку ви насипаєте засіб для прання, необхідно періодично діставати і промивати під теплою проточною водою.

  • Потрібно часто перевіряти стан шланга. Якщо ви помітили мінімальні ознаки ушкоджень, то необхідно замінити його. В іншому випадку він може лопнути.

  • Для автоматичних пральних машин використовуйте спеціальні порошки. Вони відрізняються від порошків для ручного прання тим, що менше піняться. Використання засобів для ручного прання призводить до поломки машини.

  • Якщо ви використовуєте кондиціонери, то їх краще розводити водою, так як вони зазвичай мають густою консистенцією, і пральна машина не може забрати засіб повністю.

  • Після прання залишайте дверцята відкритими, щоб вона просохла.

Перед покупкою проведіть виміри, щоб знати, які розміри машинок вам підходять. Прочитайте відгуки в Інтернеті і подивіться відео огляди, запишіть, яка машинка відповідають вашим параметрам. Йдучи в магазин, ви повинні чітко розуміти, яку пральну машину хочете взяти за розміром і іншим характеристикам - вузьку або повнорозмірну, автомат або напівавтомат тощо. Це допоможе підібрати ідеальний варіант.