Для наших предків це був день, який називали Порфирієм пізнім. Таку назву він отримав на честь Порфирія Газского, чию пам'ять відзначають в цей день у православному календарі. Ще день часто називали Пташиним святом, тому що дуже раділи, що птахи повернули з теплих країв і починають вити собі гнізда. Пізнім Порфирія назвали, тому що погода ще мінлива і такому теплу краще не довіряти, адже ще можуть вдарити морози.

Є традиція з побоюванням ставитися до всіх красивих жінок. Особливо їх боятися неодружені хлопці. Є повір'я, що в таких жінок вселяються кікімори, вони зачаровують своїх жертв, бо заводять їх у ліс, забирають силу і потім вбивають. Кікіморам це дуже треба, тому що вони завжди виглядають маленькими і скрученими бабусями. За повір'ями ними стають нехрещені або вбиті діти, а також самогубці і ті, хто не помер своєю смертю.

Згідно з древніми міфами, Кікімора живе в будинках і спить вдень. А вночі може прясти, шуміти, стогнати і лякати людей і тварин. Тому, щоб у дівчину не вселилася кікімора, їй треба виглядати непривабливо. Раніше для цього з самого ранку обмазували сажею обличчя.

Свята 10 березня, фото: pixabay
Свята 10 березня, фото: pixabay

За прикметами намагалися простежити за вербою. Якщо вона вже починає цвісти, то оранка буде відмінною. Але не можна садити дерево. Інакше тоді накличете на себе смерть. А так як саме час підготовки до польових робіт, то не дивно, що вірили такими прикметами. Але поки на поля ніхто не виходив через можливі морози. Та й жителі сучасних міст навряд чи будуть цим займатися. Тому якраз ідеальний час для того, щоб зробити шпаківню або годівницю.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

І є її дуже важливе повір'я – в цей день не можна плювати у воду, щоб язик не відняло, і заборонено брати мотузку в руки. Тоді в роду може з'явитися самогубець.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua уряд Гончарука відклав індексацію пенсій, через що постраждали багато пенсіонерів, але зараз міністр соцполітики Марина Лазебна поставила це питання першочерговим завданням.

Також Знай.ua писав, екологи панікують через тонни сміття, які йдуть з України в Угорщину. Вже не вистачає ні рук, ні обладнання, щоб очистити річку від побутових відходів. З'явилися моторошні фото цієї ситуації.

Нагадаємо, російські ЗМІ повідомляють, що в так званій ДНР вирішили скасувати державний статус української мови. Сильно хочеться їм зміцнити зв'язки з Російською Федерацією, та і українська мова не знайшла свого місця вживання.