В народі відзначають Касьянів день, який відзначають тільки якщо рік високосний. В православ'ї прийнято почитати Іоанна Кассіана, звідки і з'явилася назва свята в народному календарі. Також Касьяну придумали багато прізвиськ, як дню: Скупий, Немилостивий, Заздрісний, високос.

Існує безліч різних легенд про те, яким поганим є Касьян. Його вважали скупим, злопам'ятним, ніби він приносить людям нещастя і згортає голови курчатам. Часто пов'язували його з різними очними хворобами і вважали, куди він у цей день подивиться, там і буде смерть. Ще вірили, що йому підвладні всі вітри.

Є прикмета, що в цей день зазвичай стає тепло, тому часто для наших пращурів це був час, щоб починати сіяти. Часто у цей день співали пісні і закликали весну, всіляко веселилися і жартували. Выпеките з тіста печиво жайворонків або просто такі пиріжки. Вони символізують весну. Раніше за традиціями ними пригощали діток, а вони давали замість паперового жайворонка.

Свята 13 березня, фото: pixabay
Свята 13 березня, фото: pixabay

До речі, до 19 століття у цей день відзначали Новий рік. Сьогодні вже варто висаджувати розсаду капусти, тоді вона не постраждає від морозів і холодів, які ще збираються повернутися. Вагітним потрібно на світанку вийти на гору і показати живіт без одягу сонцю. Потім тричі хрестяться і йдуть. Коли йдете, три рази озирніться. Так малюк буде міцним і здоровим.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Якщо ж хочете в цьому році заміж вийти, то вийдіть на галявину, щоб відчувати силу вітру і попросіть, щоб він насвістел хлопцеві, що пора свататися до вас. Під час цього покрутіться навколо себе, щоб вітер побачив вашу красу з усіх боків. Вітру ще потрібен подарунок – зніміть з коси стрічку і відпустіть її.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua через карантин, щоб попередити поширення коронавіруса, в Україні закрилися садки і школи. Але дорослим українцям не світить карантин, тому розповіли як можна отримати відпустку на цей час.

Також Знай.ua писав, любителям оливкової олії розповіли про страшні махінації відомого виробника. Щоб захиститися від подібних ситуацій, варто дуже уважно читати етикетку і склад. Не дайте себе обдурити в супермаркетах.

Нагадаємо, останнім часом було прийнято багато заходів проти коронавіруса. Стало відомо до якого числа буде карантин в школах, а також ми зібрали для вас все що потрібно знати по цій темі на даний момент.