Сірі або чорні плями на стінах, у ванній або на вікнах, на жаль, досить поширене явище для наших квартир і будинків. Виникнення таких плям у вашій оселі означає появу цвілі і сигналізує про проблеми з вентиляцією і контролем рівня вологості. Чи потрібно боротися з цвіллю? Однозначно, так! А ми готові розповісти про те, як позбутися від прояву цвілі і грибка на стінах і в вашому домі, і як запобігти прояву проблеми в майбутньому.

Що таке цвіль?

збільшена цвіль
Цвіль під багаторазовим збільшенням, скріншот YouTube

Цвіль - незримий супутник людства. Навіть більше того, цвіль - один з найдавніших живих організмів, який з'явився на планеті Земля задовго до появи людини або тварин.

Цвіль або пліснявий гриб, грибок - це окреме царство живої природи, організм, який має клітинну будову і розгалужений міцелій. Великого плодового тіла у цвілевого грибка немає, але помітити цей мікроорганізм все ж можна неозброєним оком. Спершу в ураженому приміщенні з'являється специфічний запах вогкості, а потім на стінах і стелі з'являються чорні або сірі точки - розростається колонія цвілевих грибків.

До речі, спори цвілі можуть витати в повітрі. Ці частинки трохи більші за бактерії та віруси (2-8 мкм проти 0.5 - 1.5 мкм), але шкоди здатні заподіяти не менше.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Цвіль буває різна і про це варто знати. Щоб вибрати ефективний і дієвий засіб боротьби з нею, розрізняємо різні види цвілі, адже вона буває чорною та білою. Чорна цвіль - це грибкове ураження цегли, бетону, дерева. Може з'явитися і на поверхні м'яких меблів, шпалерах, пофарбованих стінах і т.д. Грибки синяви вражають деревину, надають дерев'яним конструкціям сіро-синій відтінок і сприяють промоканню і руйнуванню деревини.

Грибок гниття також з'являється на дереві - найчастіше на балках і перекриттях. Така цвіль буває бура або біла, вона «заводиться» всередині дерев'яного елемента і приводить до розколювання і непоправної деформації матеріалу. Ну а на харчових продуктах поселяється дріжджовий грибок, його найчастіше можна побачити на черствому хлібі, сирі, варенні, на вині тощо. Це синя або зелена цвіль, іноді рожева або жовта.

У цьому ролику - коротка і єфектна розповідь про те, що собою являє цвіль.

Чому з'являється цвіль?

Для розвитку цвілевого грибка підійде вологе, тепле середовище проживання, без регулярного допуску свіжого повітря. Саме такий мікроклімат найчастіше спостерігається у ванних кімнатах і санвузлах типових квартир в багатоповерхівках, в підвалах і на горищах. До речі, багато людей скаржаться, що появі цвілі в будинку передувала заміна старих дерев'яних вікон на пластикові. Це цілком ймовірно, якщо при установці віконного профілю були допущені помилки і на вікні з'являється конденсат.

Часто цвіль починає проростати на стінах і стелі приміщення, яке не має достатньої теплоізоляції з вулиці. Або якщо почав протікати дах. Якщо ж стежити за сухістю стін і стелі в своєму будинку або квартири, появи грибкового ураження вдасться уникнути.

Взагалі, вогкість і тепло є кращими друзями грибкового ураження стіни або стелі, дерев'яного перекриття або задніх стінок дерев'яних меблів, плінтусів, штукатурки і т.д. Більш того, сліди цвіли можуть з'явитися навіть на квіткових горщиках, особливо, якщо в них ростуть фіалки або герань. З'являється цвіль і на брудному або мокрому одязі, який довгий час не висихає і невідчищається.

Чи потрібно боротися з чорною або іншою цвіллю в своєму будинку? Звичайно!

Чим небезпечна цвіль для людини?

цвіль в оселі
Пліснява в оселі, скріншот YouTube

Мікроскопічні спори цвілевих грибків, які починають літати в повітрі в зараженому приміщенні, потрапляють у верхні дихальні шляхи людини і починають вести там свою «підривну діяльність». Як наслідок, у людини погіршується загальний стан організму, імунітет стає слабкішим, проявляються різні алергічні реакції. При ураженні спорами цвілі, організм більш схильний до різних захворювань, особливо ГРЗ. Найбільшу небезпеку спори цвілі представляють для організму дитини. Чим молодша дитина - тим відчутною буде шкода від потрапляння грибку в організм.

Небезпечна навіть та цвіль, яка тільки почала даватися взнаки на стіні вашого житла або на продуктах харчування в холодильнику. Не можна закрити очі на проблему. Не можна жити в будинку, де сирі і чорні стіни або грибок у ванній. Не можна зрізати цвіль з хліба і продовжувати вживати цей продукт в їжу. Якщо грибок потрапить в сприятливі умови, він почне стрімко розмножуватися. Якщо це станеться всередині людського організму, результат може бути самим несприятливим, можливі серйозні ураження внутрішніх органів (наприклад, печінки), аж до летального результату.

У цьому відео автори розкажуть вам, що буде, якщо цвіль з шматочка хліба, наприклад, потрапить в наш організм.

Однак якщо помітити проблему і почати з нею боротися, то мінімізувати прояви цвілевого грибка і захистити себе від шкідливого контакту з колоніями цього мікроорганізму в своєму особистому просторі цілком можливо. Чого боїться цвіль? Свіжого повітря, сухості і впливу особливих розчинів.

Як позбутися від цвілі?

пліснява шкідник
Пліснява - шкідливий мікроорганізм, YouTube

В цілому, людство поки не знайшло єдиного і стовідсотково ефективного способу раз і назавжди перемогти цвіль або грибок. Але не все так погано. Кожен з нас здатний впоратися з проявами цвілі на стінах або стелі свого будинку. А ось від м'якого дивана або крісла, заражених цвіллю, доведеться позбутися. Як і від одягу, штор, домашнього текстилю, шматків шпалер з чорними, сірими, синіми крапками грибка.

Алгоритм впливу на цвіль зводиться до кількох пунктів: виявити і усунути причину розвитку проблеми, видалити зовнішні прояви цвілі, обробити уражену ділянку спеціальними антигрибковими засобами. На етапі механічного очищення поверхні стін від цвілі важливо простежити, щоб мікроспори не розліталися по кімнаті і не потрапили в дихальні шляхи. Для цього сама поверхня повинна бути злегка вологою, краще - змоченою спеціальним розчином. А людина, яка проводить обробку, повинна захистити себе, як мінімум, гумовими рукавичками, аптечної маскою і пов'язкою або головним убором, що прикриває волосся.

Після обробки ураженої ділянки буде потрібно вивести і специфічний запах, який супроводжує появу цвілі і грибка. Для цього можна провітрити приміщення, використовувати ароматичні свічки, пахощі або деревне вугілля. Якщо ці засоби боротьби з неприємним запахом не допомагають, можна посипати ділянку, де була цвіль, звичайною харчовою содою, а через кілька годин прибрати порошок пилососом або сухою щіткою. Сода відіб'є запах і виступить місцевим антисептиком.

Це відео розповість вам про кардинальний і ефективний спосіб усунення та запобігання появи цвілі в будинку

Народні засоби боротьби з цвіллю

Уражені пліснявою стіни або стелю в квартирі можна обробити підручними і доступними засобами. Але стіну зі шпалерами обробити розчинами не вийде. Папір доведеться зняти вщент, щоб повністю позбутися від колонії грибка. Іноді змивають і шар штукатурки, аж до стіни або стелі, оскільки міцелій грибка може проникати досить глибоко, аж до бетонних перекриттів і цегляної кладки. Якщо ж не виводити спори і «коріння» цвілі, проблема через час проявиться знову і зажадає більш рішучих заходів.

Найбільш часто можна зустріти відгуки про те, що чорну цвіль вдалося відмити відбілювачем, білизною або хлоркою. Необхідно розвести хлорний концентрат чистою водою, приблизно, 1:10, і нанести розчин на уражену поверхню, залишити на деякий час і ретельно змити. Обробку слід проводити в провітрюваному приміщенні, намагаючись не вдихати токсичні пари. До речі, якщо нанести відбілювач на чорну стіну, то цвілеві плями через деякий час почнуть світлішати. Якщо ж цього не сталося, то поверхня не заражена пліснявою, а покрита шаром бруду.

засоби проти плісняви
Арсенал засобів, якими прибирають сліди плісняви в оселях, скріншот YouTube

Оцет також допоможе в боротьбі з шкідливим грибком. Досить обробити поверхню столовим оцтом, а через тиждень повторити процедуру в якості профілактики. Але варто бути обережним з цим засобом, він цілком здатен знебарвити поверхню або призвести до опіку шкіри на руках. У кімнаті після обробки потрібно влаштувати провітрювання, щоб неприємний і різкий запах швидше випарувався.

Якщо запах хлорки або оцту вам не до вподоби, знищити цвіль можна за допомогою розчину лимонної кислоти або соком лимона. Такий засіб однозначно пахне приємніше і досить ефективно справляється з видимим проявом грибкового ураження. Потрібно розвести одну столову ложку порошку в склянці теплої води і обробити сумішшю будь-яку поверхню, особливо кахельну плитку. До слова, якщо ви помітили почорніння в швах між кахлями, спробуйте не просто відмити цвіль на герметику, а й, по можливості, видалити уражений матеріал. Інакше обробляти поверхні доведеться регулярно, із завидною постійністю.

Для видалення чорного сліду пліснявої колонії в домашніх умовах можна використовувати дешеві аптечні препарати - перекис водню або хлоргексидин. Такими засобами обробляють будь-які поверхні, але варто з обережністю розпорошувати перекис на пофарбовані матеріали або тканини, щоб не знебарвити їх.

Медичний спирт теж вбиває грибок і стримує поширення спорів по повітрю. Обробка поверхні спиртом допоможе видалити чорні і сірі плями на стінах або штукатурці.

Вбити спори цвілі і позбутися від запаху допоможуть ефірні масла. Наприклад, варто купити масло чайного дерева, розмарину або лаванди. Ці речовини цілком безпечні для матеріалів і людини, їх можна додати в воду і розпорошити на уражену поверхню. А ось профілактику доведеться повторювати раз в кілька днів.

У цьому відео автор розповідає про ще один ефективний антигрибковий розчин, який можна зробити самому.

А тут ви можете поспостерігати за практичним експериментом боротьби з цвіллю у ванній різними доступними засобами.

Боротьба з грибковим зараженням може здатися вам дуже стомлюючою і трудомісткою. Іноді одних підручних засобів виявляється недостатньо. Тоді доведеться використовувати спеціальні антигрибкові суміші, які продаються в магазинах будматеріалів і товарів для ремонту. Це може бути, наприклад, біозахист Triora, антимікробна грунтовка від Ceresit, грунтовка Caparol і інші препарати вітчизняного виробництва або імпортних брендів.

небезпечна пліснява
Цвіль - небезпечна, проте по своєму гарна, скріншот YouTube