Це народне свято відзначають щороку в один і той же день, а називають його Герасимом Грачевником. Так вийшло, що в цей день у православному календарі згадують відразу двох Герасимов – Йорданського і Вологодського. Але також у дні було і інша назва – Кікімора. А грачевником його назвали, тому що граки повертаються з теплих країн в цей час.

За повір'ям, вказаним вище, люди намагаються гідно зустріти перших вісників весни. Тому їм часто споруджують годівниці і розсипають корм. Ще дуже сильно стежать за їх поведінкою. Адже якщо граки сіли в старі гнізда, то через три тижні будуть вже починати сівбу. Адже тоді точно весь сніг зійде дуже швидко. Але якщо ж граки швидко відлітають з гнізд, то ще довго царювати холоду і досить сильному.

Свята 17 березня, фото: pixabay
Свята 17 березня, фото: pixabay

Є один цікавий обряд – обов'язково виганяли Кікімору у цей день. Тому й називали його так. Вважалося, що ця нечисть б'є посуд, скубе домашню птицю, кидається овочами і намагається постійно накоїти якихось пакостей. Особливо вона любить знущатися над пряжею: плутати нитки, підпалювати їх, замусолювати, шкодити роботі майстринь. Останнє вони могли зробити тільки в тому випадку, якщо дівчина після роботи забувала перехрестити себе і рукоділля. Хоча інколи Кікімора може помити посуд або заколисати малюків вночі. Але не любить чоловіків, тому може принести багато лиха.

Є кілька способів від неї захиститися. Можна використовувати камінь курячий бог, а можна просто викинути все старе і зношене взуття, в якому обожнює жити кікімора. До речі, можна просто попросити Домового допомогти вам у цьому вигнанні.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Прикмети цього дня:

  • Якщо граки прилетіли, значить вже настає весна.
  • Якщо птахи повернулися в гнізда, то весна буде швидкою і через 20 днів можна сіяти зерно.
  • Якщо раніше прилетіли граки, то варто чекати неврожаю і голоду.
  • Якщо ж граки довго не злітають з гнізда, то скоро прийдуть холоди.
  • Солнечній і сухий день говорить про майбутній достаток ягід.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua в Україні вже почали намагатися нажитися на людях з допомогою коронавіруса. Українцям впарюють несправжні ліки від цього захворювання, в цьому безсовісному жаху взяв участь дуже популярний телеканал.

Також Знай.ua писав, в той час, коли в Україні і в світі закликають не перебувати у місцях скупчення людей, в банках черги. Відповідь на питання з кого вони складаються – банальне. Це саме група ризику. Ніякі вмовляння і застереження на них не впливають.

Нагадаємо, під час анексії Криму діяли злагоджено не тільки російські спецслужби. Доклали руку і священики РПЦ. Хоча діяли вони в своїй галузі, але дуже підло маніпулювали людською совістю і релігійністю