Цей народний свято у нас називається Констянтиновими колами. В православ'ї шанують Костянтина і разом з ним 42 мучеником з Аммореї. Ще день називали Аркадієм, Марфою або Колами. Остання назва з'явилася, бо був певний звичай для цього дня – обходити колодязі по колу і притоптувати сніг. Справа в тому, що колодязь надзвичайно важливий для життя наших предків, але і зараз часто ним користуються.

Колодязну воду навіть вважали цілющою. А в певні дні вона володіла дивовижною лікувальною силою. Крім того, це було краще, ніж брати воду з річки або збирати дощову, вони не відрізнялися чистотою. А джерела були не скрізь. Тому колодязі дуже цінували. А обходили їх по кілька разів колами, щоб брудна поду при таненні снігу не потрапила всередину колодязя.

Свята 19 березня, фото: pixabay
Свята 19 березня, фото: pixabay

Слід піти в баню, там можна не просто попаритися, а змити всі хвороби і гріхи. Воду брали ту, яку з ранку ще набирали в колодязі. В неї додають відвар різних трав: м'яти, ромашки і меліси. Є важлива умова. Миття слід в тазику, щоб воду, яка скла з тіла, потім можна було вилити під старе сухе дерево. Не можна в цей день лаятися, палити, плювати, пити і пліткувати біля колодязів, інакше понесете суворе покарання. Ви можете захворіти або почнуться сильні проблеми і невдачі.

Відьми обов'язково намагаються випити з чужого колодязя, так вони забирають щастя з двору. А якщо хтось вип'є після відьми, то захворіє дуже сильно, а жінка так передасть свою молодість і красу відьмі. Тому колодязі слід накрити і стежити, щоб ніхто не підходив з чужих.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua якщо ви думали, що в Україні карантин тільки на пару тижнів, то ви глибоко помиляєтеся. Українцям розповіли, чого дійсно варто чекати від коронавіруса і від карантину в цілому.

Також Знай.uа писав, українці наплювали на всі правила і закони, набивали маршрутки, навіть якщо їх виштовхували силою. Ні про які маски та ізоляції навіть мова не йшла, в мережу просочилися відео всього цього хаосу в країні.

Нагадаємо, «Голодні ігри» в Україні доведеться скасувати. Державна митна служба повідомила, що не допустить голоду, а українців не залишать без продуктів. Все будуть завозити в необхідних кількостях.