Відомий український педіатр і телеведучий Євген Комаровський у своєму телеграм-каналі опублікував думки щодо спорів про потенційний вплив блокаторів активності ангіотензину II на ризик зараження і тяжкість перебігу COVID-19.

АСЕ2, інгібітори антиотензина II і підвищення ризику смертності від COVID-19

У березні вийшло кілька праць з можливою зв'язку прийому препаратів, що пригнічують активність компонентів RAAS (інгібіторів ангіотензин-перетворюючого ферменту АПФ та блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ типу 1) з підвищенням смертності від коронавіруса.
Так, Sommerstein і співавт. припускали, що у людей в групі ризику для COVID-19 з серцево-судинними хворобами і діабет, прийом блокаторів RAAS міг погіршувати становище: "Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, мабуть, піддаються більш високому ризику в Covid-19. Один з можливих відповідей може бути наступним: пацієнти з супутньою гіпертонією, діабетом і серцево-судинними захворюваннями могли застосовувати інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту або антагоністами рецептора ангіотензину II".

У ще одній роботі J. Diaz також висловлював подібні припущення, про потенційне підвищення ризику несприятливих результатів у зв'язку з прийомом блокаторів актитвности ангіотензину II.

Коронавірус, фото - Getty Images
Коронавірус, фото - Getty Images

Одним з основних аргументів авторів даної гіпотези виступає той факт, що в дослідах з тваринами було виявлено підвищення експресії АСЕ2 після введення інгібітору АПФ лізиноприлу та лозартану, блокатора рецепторів ангіотензину II типу 1.

"АСІ 2, як ми знаємо, є основним рецептором, з яким зв'язується новий коронавірус (як і попередній 2002-2003 рр.). Здається цілком логічним, що якщо блокатори АПФ і рецептора ангіотензину II 1 типу можуть підвищувати експресію ACE2, то їх приймають людей збільшується активність ACE2 і підвищується ризик інфікування коронавірусом. Але тут виявилося не все так однозначно. І швейцарські кардіологи S. Osswald в журналі Європейського товариства кардіологів пояснили, як ACE2 може функціонувати при інфекції COVID-19", - зазначає Комаровський.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

АСІ 2 – це ангіотензин перетворює фермент 2. Він також, як і АПФ, ангіотензин II, рецептор ангіотензину II, який є частиною ренін-антиогензин-альдостеронової системи (RAAS). Яка виконує регуляцію водно-електролітного балансу в організмі. Але, якщо ангіотензин II, АПФ і рецепторів ангіотензину II 1 типу пов'язані з розвитком вікових патологій, то АСІ 2, навпаки, виконує захисну функцію в різних тканинах. У тому числі і в легенях, при важкому ушкодженні легенів, характерному для вірусних інфекцій.

Первинна активація RAAS у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, а не її гальмування робить їх більш схильними до згубних наслідків. Таким чином, виходячи з наявних в даний час даних і статистики, припущення про причинно-наслідкового зв'язку між прийомом інгібіторів АПФ або ARB і шкідливим результатом при COVID-19 є неправомірним.

Офіційна позиція Європейського товариства кардіологів також не знаходить зв'язки між блокаторами АПФ (ACE-i) і ARB і підвищеними ризиками при Covid-19: "Було висловлено припущення, особливо на сайтах соціальних мереж, що ці широко використовуються препарати можуть збільшувати ризик зараження, так і тяжкість SARS-CoV2. Це припущення в небезпеці лікування ACE-i або ARB щодо COVID-19 не має надійних наукових підстав або доказів, що підтверджують це".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, як перевірити себе на коронавірус — лікарі рекомендують самодіагностику.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що у Франції депутата вразив коронавірус, ледве дихає.

Також портал "Знай.uа" писав, що Зеленського Кабмін і нардепи можуть ізолювати, адже в Раду коронавірус міг потрапити.