Страсним називають шостий тиждень Великого посту, що передує найголовнішому святу в православ'ї, – Великодню. Ми зібрали для вас найважливішу інформацію про значення кожного з днів Страсного тижня, а також про традиції, прикмети, обряди і заборони свята. Всі подробиці – читайте в матеріалі.

Що таке Страсний тиждень?

Страсний тиждень – шостий тиждень Великого християнського посту, що передує головному православному святу - Великодню. У цей період прийнято згадувати про останні дні життя Спасителя Ісуса Христа, про пережиті ним страждання, смерть і воскресіння. Церква особливо шанує ці дні, а віруючі прагнуть провести їх в духовному спокої і молитвах.

У 2020 році Великдень випадає на 19 квітня. Це означає, що Великодній тиждень триватиме з 12 квітня по 18 квітня.

Страсний тиждень по днях: традяціі, обряди і заборони

Цікаво, що кожен день Страсного тижня називається Великим. У цей час проводяться особливі церковні літургії, які вважаються найважливішими в році. При цьому в цей період не святкуються дні святих, не поминають померлих, не проводять обряди вінчання, дні народження або хрещення – вся увага присвячено одному святому – Ісусу.

Великий понеділок

У цей день під час церковних служб згадують про сюжет зі Старого завіту – про патріарха Йосипа, проданого власними братами в рабство, а також прокляття безплідної смоковниці, яка символізує нерозкаяну в своїх гріхах душу.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

У цей день священнослужителі проводять особливий ритуал, який отримав назву чин мироваріння. Він відбувається один раз на рік і є виготовлення особливого освяченого ароматичної олії (миру), що застосовується для помазання після хрещення. Готують миро з 50 різних масел, трав і смол.

В цей день, як і на більшість інших православних свят, заборонено лаятися, лихословити, грішити, робити важку роботу. При цьому важливо приділити час молитви і роздумів про свої праведні і грішні вчинки.

Молитва. Бєпроходимое волнящєєся морє, Божиим Своим вєлєниєм изсушившєму, и пєшєшєствовати сквозє є израильтеєския люди наставльшєму, Госпоєви поим, славно бо прославися.

Страстная неделя фото: pixabay

Великий вівторок

Богослужіння вівторка присвячено тому, як Ісус говорив з людьми в Єрусалимському храмі, про його притчі учням: про таланти, воскресіння мертвих і Страшний суд.

А ось у вівторок заборони на роботу знімаються. Більш того, в цей день варто зробити невелике прибирання, полагодити одяг і випрасувати білизну. І, звичайно, не забудьте помолитися.

Молитва. Час душє конца помысливши, и посєчєния смоковницы убоявшися, данный тєбє талант трудолюбно дєлай, окаянная, бодрствующи и зовущи: да нє прєбудєм внє чєртога Христова.

Страстная неделя фото: pixabay

Велика середа

Згідно з біблійною історією, саме в цей день учень Христа Юда продав свого вчителя за 30 срібних монет. Також в цей день згадують грішницю, яка омила ноги Спасителя і помазала їх миром.

У середу в храмах читається остання молитва, що супроводжується поклонами. За легендою, Христос спокутував гріхи людства, тому після середи поклони скасовуються до свята Трійці.

У Велику середу слід пройти церемонію сповідання – покаятися в гріхах і попросити благословення у Господа.

Страстная неделя фото: pixabay

Великий четвер

Чистий Четвер вважається часом духовного очищення, в цей день кожен віруючий повинен провести не тільки фізичне, а й духовне очищення.

У давнину в цей святковий день був популярний звичай очищення водою – купання в ополонці або річці до сходу сонця. Крім того, в четвер слід ретельно прибрати в своєму будинку, позбутися старих і непотрібних речей, таким чином звільнити місце для нової, позитивної енергії.

Саме в четвер прийнято починати підготовку до Великодня – господині печуть паски, млинці, готують святковий стіл.

Однак вважається, що готувати паски і фарбувати яйця категорично заборонено в брудному будинку. Тому спочатку прибирання, а тільки потім приготування великодніх страв.

При цьому варто пам'ятати, що в цей день все ще триває великий піст. Тому навіть під час приготування їжі порушувати спеціальне меню заборонено.

Страстная неделя фото: pixabay

Велика п'ятниця

Це день також прийнято називати Страсною п'ятницею. У біблійній традиції він вважається найстрашнішим, адже саме в п'ятницю Ісус був розп'ятий на хресті.

У п'ятницю в храмах проводяться особливі літургії – священнослужителі читають дванадцять Євангелій, уривків, які оповідають про події цього дня.

А днем ​​в церквах відбувається так званий винос «Плащаниці». Це тканина, на якій зображений Спаситель в труні. Увечері починається ще одна служба, під час якої «Плащаницю» проносять через весь храм.

Вважається, що їжа, приготована в Страсну п'ятницю, не зіпсується протягом всього року. Більш того, такі продукти отримують особливу цілющу силу.

Віруючим рекомендується починати свій день з молитви. Це допоможе очистити свій розум і підготувати себе до цього свята.

У Велику п'ятницю категорично запрещено займатися важкою працею, наприклад, прати, прасувати, прибирати, робити ремонт. Також під забороною сварки і лихослів'я. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад подвійною силою.

Також заборонено щось садити. Згідно з повір'ям, в місці, де в Страсну п'ятницю буде щось посаджено, ніколи не проросте і паросток. Не можна оскверняти пам'ять Спасителя роботою і бажанням отримати вигоду.

А той, хто буде придаватися веселощам, той буде плакати весь наступний рік.

Молитва. Днєсь висит на дрєвє, Ижє на водах зємлю повєсивый: вєнцєм от тєрния облагаєтся, Ижє ангєлов Царь: в ложную багряницу облачєтся, одєваяй нєбо облаки: заушєниє прият, Ижє во Иорданє свободивый Адама: гвоздьми пригвоздєся Жєних Цєрковный: копиєм прободєся Сын Дєвыя. Покланяємся Cтрастєм Твоим, Христє. Покланяємся Страстєм Твоим, Христє. Покланяємся Cтрастєм Твоим, Христє. Покажи нам и славноє Твоє Воскрєсєниє.

Страстная неделя фото: pixabay

Велика субота

У шостий день під час урочистої літургії священнослужителі розповідають про поховання Христа. При цьому церковники одягаються в світлі святкові шати. Святять принесені людьми в храм фарбовані яйця і паски.

Найголовніша служба починається ввечері в Лазареву суботу. В Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Віруючі зустрічають Великдень.

Молитва. Слава Господу нашєму за Крєст, за смєрть Христа, за Воскресєниє Свєтое. єт большє прєград душє правєдной, ибо смєрть — лишь сон и упокоєниє. Помолимся жє за души наши, за мир на Зємлє грєшной, против кознєй дьявольских. Да нє оставит нас Господь в наших мєтаниях, укажєт дланью путь чрєз тємноту да к свєту Божьєму. Благословє нас, Господи. Аминь.