Піст – це добровільне утримання від вживання непісних продуктів протягом певного періоду часу. У нашому випадку це Великий піст, який триває 40 днів і закінчується на Великдень.

Піст корисний як для тіла, так і для душі — він допомагає контролювати слабкості і пристрасті, а також вчить наполегливості.

Яким повинен бути піст на Страсному тижні

Страсний тиждень – час, коли християни відмовляються від жирної й калорійної їжі. У середні століття піст був дуже суворим – християнам заборонялося вживати продукти тваринного походження, в тому числі молочні.

Християнський аскетизм століттями проголошував необхідність "приниження" тіла і духу, особливо під час Великого посту. Краще всього, якщо піст — це добровільне зречення, а не муки.

Страсний тиждень
Страсний тиждень / Pixabay

Зараз переважно тільки в монастирях дотримуються суворого поста, як це було раніше. М'ясо, риба і яйця під забороною. М'ясний бульйон дозволяється тільки хворим, які, окрім іншого, їдять хліб, сир та овочі. Пісна страва відрізняється простотою і разом з тим швидкістю приготування і недорогими інгредієнтами.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нині строгого посту мало хто дотримується. Останній тиждень Великого посту в християнстві — урочистий час, що символізує останні дні Христа. Піст готує мирян до найбільшого християнського свята Воскресіння.

Є три дні суворого посту, і це дні Великоднього Тридіуму, що передує Святій ночі, — Таємна вечеря, день смерті Христа на хресті та день, коли Його тіло кладуть у могилу. Це Страсний четвер, Страсна п'ятниця і Страсна субота.

Що можна їсти на Страсному тижні

Страсна седмиця, що закінчується Великоднем, є періодом інтенсивної кулінарної підготовки — готування, випічка, приготування салатів і закусок.

Приготування страв під час суворого посту — справжнє випробування сили волі. Прикрашання яєць, пасок може спокусити тих, хто менш наполегливий у своїх рішеннях.

Паска
Паска / Pixabay

Смачні страви, що подаються на Страсному тижні, повинні відрізнятися простотою – а значить, швидкістю приготування і недорогими інгредієнтами. Знаменитий старослов'янський пісний суп ідеально підходить. Готується на основі пива, приготованого з житнім хлібом без скоринки, ложкою масла, кмину, солі й цукру. Після варіння суп протирали крізь сито і розбавляли киплячою водою.

У Східних регіонах готували дідусів суп: нарізану кубиками картоплю варили в киплячій воді з цибулею і лавровим листом, борошном, сіллю.

Протягом всього Страсного тижня вимагається суворе дотримання Великого Посту. протягом усіх шести днів до Великодня не можна вживати м'ясні страви, рибу (в т.ч. ікру), молочні продукти, яйця, алкогольні напої. В піст Страсного тижня не забороняються квашена капуста, мариновані огірки/помідори, пряна морква. Також треба відмовитися від усіляких розваг, танців і співу.

У наші дні не вітається вести безладне життя, ображати знайомих, брехати, красти. Ми також не повинні показувати марнославство. Під час Страсного тижня повинні уникати негативних проявів, таких як безсердечність, заздрість і нести занепокоєння в інших серцях.

Страсний тиждень
Страсний тиждень / Pixabay

Що можна їсти в Страсний понеділок

Страсний понеділок супроводжується самим строгим постом – сухоїдінням. Допускається вживання в їжу тільки хліб, фрукти, овочі, горіхи, а в монастирському статуті передбачено повне утримання від їжі.

Меню на Страсний вівторок

На другий день Страсного тижня, Страсний вівторок, допускається приймання гарячої їжі (вареною, на пару) без масла.

Що вживати у Страсну середу

У середу також заведено дотримуватися сухоїдіння. Ніякої термічної обробки продуктів – їсти тільки в сирому вигляді.

Страсний четвер: зразкове меню

У Чистий четвер починається основне приготування до Великодня. Віряни готують відповідні страви – печуть паски, фарбують яйця і т.д. На стіл подають нежирну варену або приготовану на пару їжу, а також "четвергову" (запечену) сіль.

Паска з яйцями
Паска з яйцями / Pixabay

Що їсти у Страсну п'ятницю

Страсна п'ятниця – особливий день для кожного вірянина. Протягом цього часу застосовується як "якісне", так і "кількісне" голодування. Це означає, що крім відмови від м'ясної їжі потрібно також звернути увагу на кількість приготованих страв. При цьому повинен бути певний режим харчування — одне приймання їжі в день, наприклад, на вечерю.

Деякі люди не приймають їжу протягом дня, обмежуючи себе питною водою. Інші постяться на сухоїдінні – хлібі, воді, сирих овочах і фруктах, горіхах. У той час як треті продовжують сімейні традиції і їдять одну ситну страву, таке як те, що мама чи бабуся готували багато років тому. Наприклад, кислий суп на заквасці, кашу з кислим молоком або йогуртом, рис з овочами або рибою.

Ті, що зберегли звичаї поколінь, готують на Страсну п'ятницю традиційну страву – смажену або копчену рибу з картоплею і салатом з квашеної капусти. Особливо популярні оселедець, тріска, а також лосось і форель. На стіл з упевненістю подають макарони, рис або пластівці, поєднанні з овочами, або готувати овочевий, грибний або рибний суп.

Оскільки Страсна п'ятниця – день особливих жертв, варто також відмовитися від солодощів і солодких напоїв. Альтернативою для них стануть фрукти, сік, вичавлений вручну, або чайна ложка меду.

Страсна п'ятниця
Страсна п'ятниця / Pixabay

Що подавати у Страсну суботу?

Меню на Страсну суботу різниться в залежності від локації й збереження традицій. Хтось, як і в п'ятницю, продовжує голодувати, вживаючи лише воду. У інших заведено харчуватися сирою їжею без масла. Треті й зовсім дозволяють ставити на стіл гарячі (не смажені) страви з рослинною олією.

***

Цінність поста визначається нашим ставленням до інших людей. І те, що можна заощадити, харчуючись дешевшою їжею, слід присвятити потребам бідних людей. Таке поєднання посту й милостині, підтримуване молитвою, допомагає пережити Великодній Тридіум і саме Воскресіння Господнє.