Багато держав світу 12 квітня відзначають День космонавтики. Дату, коли людина вперше підкорила космічний простір. А з нещодавнього часу свято називається — Міжнародний день польоту людини в космос (International Day of Human Space Flight - англ.).

Космос, фото: Pixabay
Космос, фото: Pixabay

У 1961 році 12 квітня старший лейтенант Ю. А. Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Політ, який тривав всього 108 хвилин, став потужним проривом в освоєнні космосу. Ім'я Юрія Гагаріна стало широко відомим в світі, а сам перший космонавт достроково отримав звання майора і звання Героя.

Юрій Гагарін, скріншот: YouTube
Юрій Гагарін, скріншот: YouTube

Як відомо, перш ніж до космічного корабля сіла людина, у політ було відправлено чотириногих друзів людини. В серпні 1960 року радянський космічний корабель "Восток" з собаками Білкою і Стрілкою на борту здійснив добовий політ з поверненням на Землю. Перший в історії космонавтики міжнародний політ відбувся 15 липня 1975 року — першопрохідники були радянський корабель "Союз-19" і американський корабель "Аполлон".

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Сам свято було рекомендовано зазначати на міжнародному рівні щороку 12 квітня в ознаменування початку космічної ери для людства, знову підтверджуючи важливий внесок космічної науки і техніки у досягнення цілей сталого розвитку і підвищення добробуту держав і народів, а також на забезпечення реалізації їх прагнення зберегти космічний простір для мирних цілей.

І сьогодні 12 квітня в честь свята в різних країнах проходять різноманітні заходи — виставки, конференції, науково-просвітницькі та освітні лекції й семінари, покази фільмів і багато іншого. Проте в 2020 році, дані заходи, через пандемію коронавірусу, проводять онлайн, адже не дарма в космосі працюють супутники. Все в цьому світі взаємопов'язано.

Наприклад, в Житомирі в музеї космонавтики ім. Корольова, 12 квітня, онлайн проводять вікторини, показують фільми і шоу до Дня працівників ракетно-космічної галузі України і Міжнародного дня польоту людини в космос.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, NASA перетворить Місяць у власний телескоп, вчені пакують валізи.

Як повідомляв Знай.uа вчені висунули нову теорію про появу життя на Землі.

Знай.uа писав, астронавти NASA показали тренування на МКС, відео.