З середини березня 2020 року в Україні щодня фіксують сотні пожеж у відкритій природі. Їх головною причиною є підпал сухого листя та трави. Також через дефіцит опадів в країні може виникнути критична пожежна небезпека. Про це повідомили фахівці.

Пожежа, pxhere

З 4 квітня не припиняються пожежі в Чорнобильській зоні. Останнім часом там 3 вогнища загоряння. З вогнем борються близько 400 пожежних, в арсеналі яких 3 літаки, 2 вертольоти і ще 100 одиниць техніки.

Також пожежі фіксують практично по всій країні: у Чернігівській області, у Львівській області, на Закарпатті. У Нижньодністровському національному природному парку вогонь знищив 10 га території. Найуразливіші зараз хвойні молодняки та середньовікові насадження на Поліссі, ліси на півдні та сході України.

Згідно з даними ДСНС, в Україні після другого тижня березня щодня відбувається 800 пожеж у відкритій природі, що на 23% більше, ніж у минулому році. Всі випадки – підпали. У 2020 році пожежонебезпека в країні критично висока.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Взимку був відсутній сніговий покрив і було мало опадів, а протягом березня і квітня ситуація ускладнилася тим, що випало на 50% менше норми опадів. Як наслідок – трав'яний настил екосистем надзвичайно пересушений, ефективних дощів давно не було. Це одна з причин такого числа пожеж", – пояснює директор Укргідрометцентру Олександр Кульбіда.

Також при згоранні тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько дев'яти кілограмів небезпечних сполук.

"На жаль, практика підпалювання сухої трави досі існує в Росії, Білорусі та Україні. У країнах ЄС органічні відходи компостують, а природу намагаються зберігати максимально недоторканою. Такі підпали – це злочин проти самих себе. У повітря виділяється цілий комплекс токсичних сполук – пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензопірен і діоксини – одні з найбільш отруйних речовин для людини", – сказала координатор міжнародного кліматичного руху Юлія Пашковська.

Пожежа, pxhere

Крім того, Україна переживає водний стрес. Нещодавно Державне агентство водних ресурсів заявило, що споживання води можуть обмежити вперше за 120 років. На сьогоднішній день на більшості річок України спостерігається низька водність.

"Ситуація може бути гіршою, ніж в Австралії – у нас нема стільки техніки і добровільних навчених пожежних команд. А труднощі з водою можуть зробити ситуацію критичною. А якщо в період пожеж ще прийде антициклон – весь отруйний дим просто нерухомо ляже над містами і селами, – то може повторитися трагічна ситуація, яка трапилася в Лондоні 1952 року, коли від вугільного смогу загинуло 12 тисяч осіб", – наголосила Пашковська.

Штрафи

На даний момент штраф за підпал сухої трави становить від 170 до 340 гривень. За випалювання рослинності у заповідниках – від 360 до 680 гривень.

"Штраф давно пора підняти. Зараз інспектор, який виявив загоряння, виносить попередження. Якщо людина не реагує або це злісне порушення, то на місці складається протокол. Однак нинішні штрафи нікого не зупиняють", – каже Ірина Козлова.

Наголошується, що уряд має намір підняти штрафи. Якщо це станеться, то за підпал трави оштрафують на суму від 850 до 6120 грн.

Більш того, глава держави Володимир Зеленський пропонує ввести кримінальну відповідальність.

Пожежа, pxhere

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Київській області в результаті пожежі загинули троє маленьких дітей.

Як повідомляв портал "Знай.ua", пожежа в Чорнобилі стерла з лиця землі ціле село.

Також "Знай.ua" писав, що ДСНС попередила українців про кардинальну зміну погоди.