Як відомо, Австралия палає через аномальну погоду. Лісові пожежі на континенті вже обговорює весь світ. А сам вогонь забрав багато життів. Читачам розповіли, в чому проблема і де правда, а де вигадка. Про це повідомляє Українська правда.

1. Весь континент у вогні

Багато хто стверджують, що бачили знімок, який було зроблено нібито з супутника. Однак це зовсім не так. Дане фото є 3D-візуалізацією. Про це написав автор зображення Ентоні Херсі на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Це не фото пожеж в Австралії. Це візуалізація. Вона зроблена на основі даних NASA в період між 05/12/19-05/01/20 і показує всі території, які були вражені вогнем", - заявив він.

Також він додав, що на даний момент не всі території у вогні, тому це не поточна ситуація. Масштаби перебільшені через яскравість візуалізації.

Візуалізація

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

2. Реальні масштаби катастрофи

На даний момент відомо про загибель 24 осіб, а також руйнування 6,3 мільйона гектарів лісопаркової території. Найбільше постраждав Новий Південний Уельс. Там пожежа охопила 5 мільйонів гектарів.

Ще в листопаді 2019 фахівці попереджали про безпрецедентну загрозу пожежі.

"Це найгірший кошмар пожежного. Ми вже маємо велику кількість пожеж і дуже посушливий ландшафт. Це все дуже турбує", - сказав директор центру досліджень пожеж Тасманійського університету Девід Бауман.

Скріншот, NASA

3. Лісові пожежі - норма для Австралії?

Так, для Австралії лісові пожежі є звичайною справою. Більш того, евкаліпт в країні може розмножуватися завдяки таким пожеж. Дуже високі температури пробуджують паростки, які знаходяться у спокої.

4. Лісова пожежа - звичайне сезонне явище?

Також для Австралії лісові пожежі – звичайне сезонне явище. Однак, той факт, що пожежа 2019-2020 років є однією з наймасштабніших в історії країни, пояснюють саме змінами клімату.

Згідно інфографіці австралійського бюро метеорології, рівень опадів в Австралії протягом кількох років був значно нижче середніх показників, а всього з 1910 року середня температура підвищилася на +1 градус за Цельсієм.

Все це призводить до більш посушливої погоди, і більш руйнівних лісових пожеж.

5. Діяльність "зелених"

У мережі також ходили чутки, що до пожежі призвела діяльність "зелених", які були проти контрольованого підпалу австралійських лісів. Ця інформація – фейковая. Green пояснила свою офіційну позицію.

"Ми підтримуємо контрольовані підпали, які знижують наслідки диких пожеж, за умови, що контрольовані пожежі проведено кваліфікованими екологами, науковцями та аварійними службами", - йдеться в повідомленні.

Деякі стверджували, що "зелені" змінили свою позицію з початком наростання масштабів катастрофи, але архів сайту свідчить, що ця позиція не змінювалася.

Екс глава пожарноспасательной комісії Австралії Грег Муллинг заявив, що контролюються пожеж завадила саме посушлива погода.

"Звинувачувати "зелених" за те, що ці заходи були припинені знайома, популістська, однак помилкове заяву", - сказав він.

Контрольовані пожежі - це тільки один з факторів, який стримує пожежа, але ці заходи не знижують ризик до нуля.

6. Фото дітей в масці і тварин

Страждання тварин і людей - жахливі. Однак це не привід поширювати дезінформацію.

Фото дівчинки в масці, яка тримає коалу - фотошоп.

"Це фото стало виральным, будь ласка, не забувайте вказувати в своїх постах, що це фотошоп", - заявив автор знімка на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram.

Інше фото, яке не відноситься до трагедії - це маленька коала, яка обіймає маму під час операції. Це фото 2015 року, тоді маму-коалу збила машина.

Коали в Австралії, Australia Zoo Wildlife Hospital

Також у нинішньої трагедії не має відношення фото бабусі з дітьми у воді на тлі помаранчевого неба. Так, це фото теж про австралійських лісові пожежі, проте в 2013 році.

Бабуся з дітьми, Tim Holmes/AP

7. Півмільярда загиблих тварин

Згідно з інформацією Сіднейського університету, приблизно півмільярда тварин постраждали від вогню.

Професор університету Кріс Дікман зазначив, що число загиблих тварин може досягати і мільярди. Він вважає, що деякі тварини могли загинути від пожежі, а деякі - в результаті нестачі їжі, втрати місця проживання тощо.

Кингуру, magann/Depositphotos

Проте деякі його колеги вважають, що ці цифри дещо завищені. Зокрема, еколог з Йоркського університету Колін Біль сказав BBC, що в Африці, де він працює, мало птахів гине в пожежі через вогонь, так як вони можуть просто полетіти.

Також він додає, що важко оцінити кількість рептилій, які загинули.

"В регіонах Австралії більшість рептилій живуть у землі. Грунт - дуже хороший теплоізолятор. Тому швидше за все, рептилії, які глибоко занурюються в грунт, можуть вижити навіть при інтенсивних пожежах", - повідомив він.

Також з'явилася страшна інформація про отстрелах верблюдів.

Такий захід планується, принаймні про це повідомили на своїй сторінці у Facebook місцева влада APY Lands.

Нагадаємо, що фермер з Австралії поділився в мережі дивним зображенням, на якому видніється "обличчя диявола".

Як повідомляв портал Знай.uпожежі перетворили небо Австралії на прапор винищених місцевих аборигенів.

Також портал Знай.ua писав, що в мережі показали знімки, на яких видно у порівнянні, як виглядають зараз після пожеж різні куточки Австралії.