Страсний тиждень є шостий тижнем Великого християнського посту. Вона передує головного православного свята Великодня. На даній тижня прийнято згадувати про останні дні життя Спасителя Ісуса Христа і про страждання, які він пережив, а також про його смерть і воскресіння.

Великий понеділок на церковних службах, які в період карантину можна подивитися онлайн, згадують про сюжет зі Старого завіту про патріарха Йосипа, якого власні братися продали в рабство і про прокляття Христом безплідної смоковниці, яка символізує нераскаявшуюся у своїх гріхах душу.

В цей день, як і інші православні свята, заборонено лаятися, робити важку роботу і лихословити. Важливо приділити час молитві і роздумам про праведних і грішних вчинках.

не Можна в цей день вживати варену і тим більше смажену їжу. Дозволяється їсти лише хліб, фрукти, овочі, мед і горіхи.

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Великий вівторок – богослужіння в цей день присвячені тому, як Ісус Христос говорив з людьми в Єрусалимському храмі і про його притчах з учнями.

У вівторок допускається тільки сироїдіння без масла. Не можна рибу, м'ясо і молочні продукти.

Велика середа – на богослужіннях згадується жінка, яка омила ноги Христа і окропила їх світом. Саме в цей день згідно Біблії Юда Іскаріот зрадив Ісуса за 30 срібняків.

В цей день воцерковлені намагаються сповідатися.

У велику середу також допускається тільки сироїдіння. Сирі овочі і фрукти варити або смажити не можна.

Великий або Чистий четвер – в цей день відбулася Таємна вечеря. У Великий четвер починається одна з найдовших служб в році. В храмах читають 12 частин з чотирьох Євангелій, згадують страждання Христа.

В цей день треба скупатися до сходу сонця. Вважається, що така вода змиє всі хвороби. Допускається невелике послаблення в їжі.

Можна їсти гарячу їжу рослинного походження з олією. Приміром, тушковані овочі або кашу.

Страстний тиждень: джерело: скріншот з  YouTube
Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Велика або Страсна п'ятниця – день жалоби. Церковні служби присвячені спогадам про страждання Христа. У храмах цього дня з вівтаря виносять плащаницю, зображення Христа, що лежить у гробі, а віруючі вклоняються до неї.

В цей день їдять тільки після закінчення служби. В їжу дозволено вживати тільки сирі овочі і фрукти.

Велика Субота – в цей день проходило поховання Ісуса Христа. У Храмі гробу Господнього, де після зійшов благодатний вогонь, який ознаменував собою воскресіння.

В суботу дозволяється їсти гарячу їжу рослинного походження, в тому числі кашу без масла і парові овочі.

Великодня служба, яка починається увечері в суботу, наповнена радістю і щастям у воцерковлених людей. В цей день принятвместо привітання говорити: "Христос Воскрес". У відповідь людина отримує: "Воістину Воскрес".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, страсний тиждень в Україні 2020 - що потрібно обов'язково зробити в кожен з днів.

Як повідомляв Знай. ua, страсний тиждень по днях: обряди, традиції і заборони.

Також Знай. ua писав, що страсний тиждень 2020: обряди та прикмети свята.