Вже сьогодні православні віруючі відзначають головне християнське свято – Великдень 2020. А це означає, що прийшов час готувати великодні паски і робити крашанки. Про те, як правильно це зробити, – читайте в нашому матеріалі.

Звідки з'явилася традиція фарбуюти яйця на Великдень

Багатьох цікавить питання, чому православні віруючі фарбують яйця на Великдень? Щоб відповісти на це питання, доведеться поглибиться в історію, адже традиція робити крашанки прийшла до нас з глибокої давнини.

Вперше інформація про крашанках зустрічається в рукописах 10 століття. Згідно з цими документами, після служби на Великдень ігумен роздавав братії освячені яйця зі словами: «Христос Воскрес!».

Існує ще кілька версій виникнення традиції фарбувати яйця.

За легендою, крашанка стала символом Великодня після чуда Марії Магдалини. Свята прийшла з проповіддю до римського правителя Тиберія. За тодішньою традицією, кожен гість повинен був йому піднести особливий дар. Магдалина принесла яйце зі словами: «Христос Воскрес!».

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Однак імператор відповів, що, як яйце біле, а не червоне, так і мертві не воскресають. У той же момент яйце в його руці стало червоного кольору.

Також вчені припускають, що традиція фарбувати яйця – це язичництво. І була пов'язана вона зі святом весни, яке відзначали в давнину.

Как сделать крашанку, фото: pixabay

Коли потрібно готувати крашанки

Віруючих цікавить питання, в який день Страсного тижня слід фарбувати яйця? Традиційно, фарбують яйця і печуть паски перед Великоднем – в Чистий четвер. У 2020 році це свято випадає на 16 квітня. Однак якщо через роботу або інші турбот не виходить приготуватися до Великодня, то це можна зробити і в Велику суботу, тобто 18 квітня.

Як робити крашанки: корисні поради

Фарбовані яйця прийнято не тільки подавати до великоднього столу, але і обмінюватися ними весь пасхальний тиждень. Про цікаві способи виготовити крашанку в домашніх умовах – читайте далі в матеріалі.

Как сделать крашанку, фото: pixabay

Крашанки народними методами

Це, мабуть, найдавніший спосіб виготовити своїми руками крашанку, але при цьому й самий натуральний.

  • Так, для виготовлення жовтої крашанки використовуйте куркуму, шафран, морквину, апельсинову шкірку.
  • Для отримання оранжевого кольору візьміть паприку, мелений перець чилі.
  • Для приготування яйця рожевого кольору – трохи червоного вина, лушпиння червоної цибулі, малину, сік з журавлини.
  • Для отримання бордового кольору знадобиться чорна смородина, гранатовий сік.
  • Для виготовлення крашанок синього кольору візьміть шкірку синьої картоплі, смородину.
  • Для зеленого кольору – шпинат.

Отже, дрібно поріжте всі продукти, покладіть в каструлю і залийте водою (співвідношення 1: 2). Барвники покладіть в воду в пропорції 1 столова ложка на склянку води. Помийте яйця і покладіть в воду, доведіть до кипіння, а після зменшіть вогонь і варіть 20-30 хвилин. Потім вийміть яйця з води, дайте охолонути. До речі, для виготовлення крашанки можна використовувати не тільки курячі, але і перепелині яйця.

Обов'язково протріть готові яйця серветкою, змоченою в рослинному маслі. Це додасть крашанці особливу яскравість і блиск.

Крашанки і наліпки

А ось якщо хочеться зробити красиві пасхальні прикраси, але часу на творчість немає, то на допомогу прийдуть кольорові наліпки – благо, їх у продажу просто море.

Більш цікавого результату можна досягти, якщо на пластикову крашанку додати спеціальне цукрове мереживо - зазвичай його пропонують використовувати для прикраси пасок, але чому б не поекспериментувати?

Крапанки

Такий спосіб ще називають "дотс", що в перекладі означає крапки. Все просто: малюнок на яйце наноситься маленькими крапками.

Особливо ефектно виглядають малюнки в формі квітів і так званий калейдоскоп. Малювати можна різнокольоровим воском або ж харчовими барвниками. Однак варто розуміти, що ця техніка вимагає досить великої кількості витраченого часу, але, повірте, це того варте!

Видряпування

Ще одна стародавня техніка створення крашанок. Вискрібати або видряпувати візерунок найкраще по готовому кольоровому яйцю. Для фарбування краще всього використовувати лушпиння цибулі. Але якщо не впевнені у своїх художніх здібностях, спершу нанесіть малюнок на шкаралупу простим олівцем, а потім вже беріться за ніж чи голку.

Прикрасити крашанки можна написами, квітами, птахами – будь-який з візерунків, який виявиться під силу, підійде.

"Мармурові" крашанки

Щоб домогтися ефекту "мармуровості", слід взяти лушпиння цибулі і зеленку. Дрібно наріжте лушпиння, а яйце намочіть водою, обваляйте в лушпинні, а після зав'яжіть в шматочку марлі і поставте варитися. Додайте в воду ложку зеленки. Варити слід близько 10 хвилин після закипання. Вийміть яйце, ретельно промийте, зніміть марлю і ще раз промийте. Висушіть і протріть рослинним маслом для блиску.

Писанки

Писанки – це майстерно розписані пасхальні яйця. Українські писанки вважаються справжніми витворами народної творчості.

Для створення малюнка в давнину використовували елементи з тваринного і рослинного світу. В кожній області нашої країни прийнято було малювати власні мотиви. Так, наприклад, в Прикарпатті використовували жовтий колір, в Полтаві популярним був світло-зелений колір, а на Чернігівщині – червоний і білий.

Як зробити писанку з бісеру

Ще один простий варіант зробити красиві крашанки оригінальним способом – обклеювання бісером. Однак варто розуміти, що робота з бісером дуже копітка і вимагає достатньої кількості часу.

Для цього вам знадобляться: відварені яйця, бісер, клей ПВА, зубочистки, харчовий барвник, сухі серветки, простий олівець, тонка волосінь або капронові нитки.

Отже, для виготовлення крашанки, слід:

  • взяти яйця і покласти їх в харчовий барвник (красити краще темним кольором).
  • прокрутити яйця в барвнику, щоб фарба рівномірно лягла з усіх боків.
  • викласти яйця на тарілку і дати їм добре висохнути.
  • нанести на поверхню шкаралупи за допомогою олівця малюнок або візерунок
  • нанести канцелярський клей смужкою на яйце, а за допомогою голки або зубочистки приклеїти на шкаралупу бісер.

Ще один спосіб:

  • Пофарбуйте яйця за допомогою харчового барвника, як і в попередньому способі.
  • Викладіть їх на серветку і дайте висохнути.
  • Візьміть тонку волосінь і нанизати на неї бісер.
  • Обмажте канцелярським клеєм.
  • Накрутите на яйця нитку з бісером.
  • До кінців, де яйце звужується, приклейте бісер за допомогою голки або зубочистки.

Фарбуємо яйця за допомогою крему для гоління

Для отримання красивого градієнтного кольору можна використовувати звичайну пінку для гоління.

Спочатку потрібно відварити яйце. Після того, як вода в каструлі закипить, вимкніть вогонь і залиште яйця в воді на 20 хвилин. Налийте в воду трохи оцту і залиште ще на 15 хвилин.

Потім в окрему тарілку видавіть трохи пінки для гоління, барвники, все ретельно перемішайте.

Покладіть яйце в пінку, потім перекладіть яйце на рушник і не чіпайте протягом 45 хвилин. Після обережно витріть пінку, готово!