Фінансові та економічні експерти озвучили консенсус-прогноз головних економічних показників в країні на II квартал. Так, свій варіант розвитку подій представили голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і віце-президент з питань економічної політики в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський.

Експерти враховували оновлений макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік і виходили з того, що карантин може бути скасовано не пізніше 1 червня нинішнього року, а нового сплеску захворюваності в II кварталі після відміни карантину не буде. В МВФ також впевнені, що у нас падіння рівня життя буде серйозним. Про це пише "Сегодня".

карантин в Україні, фото: Уніан
карантин в Україні, фото: Уніан

Інфляція за I квартал

Вперше прогнози експертів щодо інфляції відрізняються більш ніж удвічі: від 3,5% до 8% за квартал. Але навіть найоптимістичніше зростання цін на 3,5% за три місяці, який дав Андрій Шевчишин, означає прискорення інфляції в п'ять разів.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"На ціни буде впливати девальвація гривні і сезонний перегляд цін на агропродукцію, – пояснив свої розрахунки Шевчишин. – Аграрії спробують компенсувати втрати в період карантину підвищенням відпускної ціни".

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Середня зарплата

Три експерта з чотирьох бачать у другому кварталі зниження заробітків найманих працівників. Олег Пендзин очікує різкого обвалу зарплат – більш ніж на 12% від нинішніх середніх 10847 грн або до 9500 грн. Зниження середніх зарплат буде викликане простоєм на виробництві і в сферах сервісу через карантин.

З його прогнозом згоден і Андрій Шевчишин. Він вважає, що номінально заробітки зростуть за квартал майже на 1000 гривень, до 11800 грн, але по факту, через неповну зайнятысть, яка може розтягнутися на два місяці, люди отримають на руки приблизно 2/3 цієї суми або менше 8000 грн. Особливо постраждають держслужбовці, яким держава уріже доплати і надбавки до окладів. А ось Андрій Забловський оцінює, що рівень середньої зарплати за квартал становитиме 10500 грн.

Обмін валют, скріншот з відео
Обмін валют, скріншот з відео

Курс гривні до долара

А ось у те, куди піде курс гривні в II кварталі, експерти одностайні: чекаємо на девальвацію. Андрій Забловський каже, що девальвація буде невелика, так як ми нарешті отримаємо транш від МВФ, який зміцнить гривню і утримає її в коридорі 26,9-27,5 грн/долар.

"Цьому сприятиме і поступова активізація ділової активності в країні на тлі очікуваного поетапного пом'якшення карантинних обмежень для економіки, починаючи з травня", – аргументував Забловський.

Олег Пендзин і Віктор Скаршевський прогнозують більш глибоке падіння нацвалюти до 28-28,5 грн/долар.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям озвучили новий курс долара на 2020 рік — для "зеленого" 30 гривень не межа.

Як повідомляв Знай.uа де Зеленський братиме гроші - президент розкрив всі джерела.

Знай.uа писав, гаманці українців можуть спорожніти менше ніж за місяць, озвучено тривожний прогноз.