З'явилася інформація, що українська антарктична експедиція все таки дісталася станції "Академік Вернадський".

Про це стало відомо завдяки повідомленню на сторінці Антарктичного наукового центру в мережі Facebook.

Фото "Національний антарктичний науковий центр", Facebook
Фото "Національний антарктичний науковий центр", Facebook

"Через ситуацію в світі з коронавірусом і карантином, у 25-ї експедиції була, мабуть, найтриваліша та найскладніша подорож до Антарктиди", - зазначив голова Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Він нагадав, що через карантин команда не змогла з першого разу дістатися до Антарктиди і змушена була повернутися до Києва. Тільки завдяки скоординованій роботі багатьох українських відомств та дипломатичних установ 25-ту експедицію вдалося доставити в Чилі в кінці березня. Там вчені пройшли двотижневу обсервацію і 14 квітня нарешті вирушили в Антарктиду.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Перезмінка була під ризиком зриву, розглядалася можливість, щоб хтось із старої експедиції залишився на другу зимівлю на станції, однак цього вдалося уникнути.

Фото "Національний антарктичний науковий центр", Facebook
Фото "Національний антарктичний науковий центр", Facebook

"Для кожної команди головним випробуванням на шляху до Антарктиди є штормовий прохід протоки Дрейка, який є одним з найнебезпечніших у світі. Однак до нас протоку був досить спокійним і привітним, ми навіть жартували, що можна перейменувати його в Drake lake – озеро Дрейка", – зазначає лікар 25-ї експедиції Ігор Дейнека.

Кілька днів будуть розвантажувати запаси з судна на станцію – продовольство, паливо та інші матеріали для зимівлі. Після цього відправиться додому попередня, 24-я українська експедиція, яка вже провела в Антарктиці більше року, а також сезонний загін вчених, які працюють на станції кілька місяців.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зоологи б'ють на сполох - світовий океан перетворюється на могилу для живих істот.

Як повідомляв Знай.uа українські полярники потролили онлайн-школу за переселення ведмедів і показали "обличчя" Полюсів.

Знай.uа писав, ідеальне місце для самоізоляції — острів в тисячах кілометрів від людей.