Карантин в Україні вдарила по економіці країн. Люди хвилюються про те, як криза відіб'ється на простих людях, які мають середній рівень зарплати. Про те, як може розвиватися ситуація найближчим часом для українців розповів для Styler кандидат юридичних наук і громадський діяч Сергій Войченко.

"В Україні влада директивно закрила практично всю галузь послуг, яка забезпечувала 60% ВВП. Це завдало сильний удар по населенню країни. Карантин позбавив людей, крім їх звичних радощів, начебто кафе, прогулянок, концертів і шопінгу, ще й таких послуг, як перукарські і, наприклад, спортзали. Галузь послуг була флагманської за кількістю робочих місць, які були в української економіки. Велика частина працівників буде звільнено або відправлено в неоплачувані відпустки. Справа в тому, що в галузі послуг господарський цикл короткий, і ніяких резервів там не створює. Все працює "з коліс", і падіння виручки навіть короткочасне та незначне призводить до закриття бізнесу. Що вже говорити про те, коли повністю закрита вся сфера цієї діяльності. Ті працівники, яких перевели на дистанційну роботу і залишили 50% зарплати, можуть вважати себе щасливчиками", - вважає експерт.

Він вважає, що безробіття після карантину тільки зросте і людям доведеться погоджуватися на зарплату нижче, ніж була до кризи.

"Проте громадяни ще не усвідомлюють головне. Можливо, цього ще не усвідомлює і керівництво України. Люди вважають, що незабаром, після послаблення або зняття карантину, вони просто повернуться на свої робочі місця, отримають зарплату і забудуть свої митарства, як страшний сон. Насправді – все навпаки. Все тільки починається! Половина з тих, хто сьогодні не при справах, ніяких робочих місць на старій ниві вже не знайдуть, а інша половина знайде їх куди менш вигідними, і буде рада працювати навіть за миску юшки", - розповів Сергій.

Сфера громадського харчування постраждає, так як грошей в українців буде менше і статтю видатків на кафе і ресторани після карантину уріжуть, що скоротить середній чек закладу наполовину.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Офісні центри зрозуміють, що площі стануть не потрібні бізнесу, який може функціонувати на удаленке, але без оплати оренди, комунальних послуг, проїзду працівників та ланчів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Шмигаль відгукнувся на прохання українців прискорити скасування карантину.

Як повідомляв Знай. ua, в Україні вийшло необхідне додаток для автомобілістів, яке ви зненавидите.

Також Знай. ua писав, що кияни вимагають відкрити дитсадки.