В останні кілька тижнів у ЗМІ постійно публікувалися матеріали про те, що назад додому в Україну повернулося близько 2 мільйонів громадян, так би мовити заробітчан. Такі цифри нібито журналісти брали з даних Кабінету міністрів. Однак, в реальності, громадян які повернулися додому вчетверо менше.

Про це стало відомо завдяки заяві директора Інституту демографії і соціальних досліджень, академіка НАН України Елли Лібанової.

Заробітчани, скріншот YouTube
Заробітчани, скріншот YouTube

"Не два мільйони, а менше. Я днями спілкувалася з Асоціацією заробітчан, вони аналізували дані від наших прикордонників і прикордонників Польщі, яка є найбільшим споживачем нашої робочої сили. За їх оцінками, повернулися максимум 450-500 тисяч осіб. Тобто про мільйони і говорити нічого", — зазначила Лібанова.

заробітчани, скріншот з відео
заробітчани, скріншот з відео

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

За словами соціолога, повернулися ті, хто не мав надійного статусу в країні тимчасового перебування. Інші, хоч і працювали напівлегально, але мали, наприклад, соціальний пакет, залишилися в інших країнах. Лібанова вважає, що як тільки відкриються кордони, більшість мігрантів, які зараз є в Україні, поїдуть назад. Також вона прокоментувала заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про те, що якщо різниця у зарплаті за кордоном і в Україні становить 300-400 євро, то людина нікуди не поїде.

"Я б вимірювала різницю не в абсолютних цифрах, а у відсотках: 300-400 євро від зарплати в 1000 євро — це одне, а від зарплати в 3000 — зовсім інше. Так ось, мені здається, що при різниці в 25-30%, швидше за все, людина залишиться тут. Якщо різниця буде більше, то швидше поїде на заробітки", — пояснила соціолог.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, міжнародний скандал з заробітчанами — рейс МАУ все-таки вилетів до Лондона.

Як повідомляв Знай.uа замість безвізу — без виїзду! Чому влада не хоче випускати заробітчан і до чого це може призвести.

Знай.uа писав, рятувати полуницю в Польщі — чи випустять сезонних заробітчан з України, незважаючи на карантин.