Професорка Київської школи економіки та консультант Світового банку Ольга Купець заявила, що насправді рівень безробіття не переступить позначку в 13%, як напередодні це спрогнозували в Нацбанку.

Про таке вона розповіла в інтерв'ю для видання "Сьогодні".

"Я аналізую ринок праці з 1990 року, і у нас найбільший рівень безробіття був у 2000-му році - він не досягав 13%. І це після 10 років тотальної кризи, коли підприємства закривались і відбувалися масові звільнення працівників. Зараз просто тимчасовий спад, я не бачу передумов для суттєвого зростання безробіття. Може бути рівень у 10-11% максимум. Потрібно враховувати, що далеко не всі люди, які втрачають роботу, стають безробітними в класичному розумінні, бо вони не шукають роботу", - розповіла вона.

Робітники, фото pxhere
Робітники, фото pxhere

Окрім цього, експертка запевнила, що вже в найближчому майбутньому низку робітників чекають масові звільнення, і будуть вони пов'язані не з коронавірусу, а стосуватимуться автоматизації.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Люди зіштовхнуться з великими проблемами, особливо, якщо володіють рутинними навичками і можуть вирішувати лише монотонні задачі – їх з часом замінять роботи. Все те, що можна автоматизувати – все буде замінено. Ми бачимо цей процес у банківських установах або супермаркетах: все менше касирів, які виконують рутинну роботу, і все більше терміналів для самообслуговування. Те саме можна сказати про кондукторів, яких поступово замінюють автоматизовані системи, які приймають оплату. Якщо замислитись, то чимало таких робочих місць можуть зникнути вже у найближчому майбутньому", - підкреслила Купець.

Нагадаємо, українським пенсіонерам анонсували нові виплати.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що пенсії і зарплати українців перерахують в 2020 році.

Також портал "Знай.ua" писав, що експерт знайшов прогалини в бюджеті-2020.