В українських обмінниках, які ще працюють в умовах карантину, п'ятий тиждень поспіль курс готівкового долара знижується на 17,47 коп. до 27,2249 UAH/USD, а ось курс купівлі знизився на 11,75 коп. до 26,8691 UAH/USD. У Національному банку України зазначають, що під кінець квітня 2020 року коливання обмінного курс гривні разом з інтересом до нього впали до кризового рівня.

Також, згідно інформації НБУ, ситуація на валютному ринку стабілізувалася ціною втрати $2 млрд резервів українського регулятора. Саме тому банкіри поділилися своїм прогнозом на найближчий місяць.

Обмін валют, фото Facebook НБУ
Обмін валют, фото Facebook НБУ

Глобальна фінансова криза, яка сталася через початок пандемії коронавірусу, спровокувала розпродажі інвесторами ризикових активів. До категорії ризикових потрапляють і українські облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). Продаючи активи, серед яких були і ОВДП, іноземні інвестори (нерезиденти) купують валюту на локальному ринку, щоб вивести її на свої закордонні рахунки. Це чинить тиск на курс нацвалюти.

Обмін валют, скріншот з відео
Обмін валют, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Однак найбільший панічний попит на валюту на початку пандемії був не у нерезидентів, а з боку українського бізнесу і населення. У підсумку, щоб уберегти гривню від різкого знецінення, НБУ задовольнив цей попит, продавши більше $2 млрд на міжбанківському валютному ринку через інтервенції та аукціони.

Банківському регулятору вдалося досягти мети — курс національної валюти стабілізувався. Гривня з моменту початку кризи в березні не знецінилася більш ніж на 9% - з 24,7 грн/$ на початку березня, зупинившись на позначці 27 грн/$ в кінці квітня. Регулятор навіть знову почав купувати валюту у квітні. Банкіри стверджують, що в останньому місяці весни очікуються коливання курсу за погашення державних боргів.

"У травні чекають суттєві боргові виплати, тому можливі курсові сплески. Ну і, звичайно, якщо карантин закінчиться, ми побачимо відновлення попиту на валюту. Однак, чекати впевненого і тривалого зростання курсу долара в травні схоже не варто", — вважає Олег Ропяк з банку Південний.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, курс валют на 3 травня збентежить українців, долар опинився нижче психологічної позначки.

Як повідомляв Знай.uа курс валют на найближчі дні – гривня зможе здивувати динамікою.

Знай.uа писав, вахтовий метод банди — Атаманюк сказав, чого чекати від наступників Нефьодова і Верланова.