Багато українців втратили роботу через карантин, який в Україні продовжили до 11 травня. У таких випадках уряд надає можливість оформити допомогу по частковому безробіттю. У державній службі зайнятості оприлюднили детальну інструкцію.

Допомогу по частковому безробіттю можуть отримати представники малого і середнього бізнесу, які зупинили або скоротили діяльність на час карантину; платили ЕО протягом 6 місяців, що передують даті зупинення або скорочення діяльності, за найманих працівників та не припинили трудових відносин з ними на момент звернення в ЦЗ.

робота за ноутбуком, фото Pxhere
робота за ноутбуком, фото Pxhere

Інструкція:

1) Зверніться в центр зайнятості за місцем сплати ЕО для подачі документів

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Це можна зробити протягом 30 днів з моменту зупинки / скорочення діяльності. Для уточнення місця сплати ЕО скористайтеся Електронним кабінетом" на сайті ДПС (розділ "Реєстри", пункт "Дані про взяття на облік платників податків")

2) Підготуйте документи:

заяву у довільній формі. У ній вкажіть приналежність до малому або середньому бізнесу у відповідності зі ст. 55 Господарського кодексу України, а також копії документів, завірених в установленому порядку, за середньої чисельності працівників і доходу роботодавця за попередній календарний рік;
завірену роботодавцем копію наказу з зазначенням початку зупинки, скорочення діяльності;
відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину (вкажіть прізвище, ім'я, по батькові працівника, номер ідентифікаційного коду (або серію та номер паспорта для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від оформлення коду)
довідку про сплату ЕО за останні 6 місяців, що передують зупинці / скорочення діяльності, видану ДПС.
Інструкція отримання часткового допомоги по безробіттю
Інструкція отримання часткового допомоги по безробіттю

3) Подайте документи в один із зручних для вас способів: через скриньки для кореспонденції в ЦЗ (оригінал), через пошту (оригінал), через email (сканкопію).

4) Перевірка документів центром зайнятості: триває три робочих дні.

5) Прийняття рішення: протягом трьох робочих днів відповідний обласний або Київський міський ЦЗ повинен прийняти рішення про надання допомоги.

віддалена робота, фото Pixabay
віддалена робота, фото Pixabay

6) Укладення договору

Протягом трьох робочих днів з моменту позитивного вирішення роботодавець та центр зайнятості укладають договір. Важливо! Якщо роботодавець надіслав сканкопію документів, то при укладенні договору він подає оригінали.

7) Переказ коштів роботодавця

Щомісяця роботодавець передає ЦЗ перелік осіб, у яких виникло право на допомогу. Центр зайнятості протягом трьох робочих після отримання коштів на свій рахунок направляє їх роботодавцю.

8) Виплати працівникам

Здійснюються роботодавцем протягом трьох робочих днів з моменту отримання коштів за окремій платі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, доктор Комаровський показав, як безпечно вітатися на карантині.

Як повідомляв портал Знай.uа, психолог поділилася порадами, які допоможуть не зійти з глузду на карантині.

Також портал Знай.uа писав, що насправді відбувається, коли людина помирає.