Завдяки статті 13 Конституції України кожен українець може претендувати на отримання земельної ділянки. Для цього розроблено спеціальна процедура, яка в ідеалі мусить тривати лише 3 місяці. Що потрібно знати для отримання земельної ділянки, які документи готувати - нижче.

Стаття 116 Земельного кодексу України говорить, що “Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання”, що означає, що кожен українець або українка може отримати землю безкоштовно, більше того, оскільки існують різні види земельних ділянок, можна зібрати “набір” із шести видів (або ж просто отримати лише один вид, за бажанням). Шість видів використання наступні: для ведення фермерського господарства, для особистого сільського господарства, для побудови будинку, для побудови дачі, для побудови гаража. Виключенням є ветерани війни, а також сім'ї загиблих ветеранів або ж багатодітні сім'ї, яким місцеві громади можуть позачергово виділити землю.

Земля, фото Pxhere
Земля, фото Pxhere

Земельні ділянки усіх видів використання можна отримати у всіх регіонах України, при цьому ваше практичне місце проживання чи прописки - не відіграють великої ролі. Проте виникає проблема доступу до інформації щодо наявності вільної землі. Ви можете самостійно дізнатись про статус ділянки, яка вам сподобалась, звернутись до державної кадастрової карти України, або ж подати запит до державних органів (а саме в Держгеокадастр).

У подальшій підготовці для отримання ділянки потрібно спілкуватись лише з тими органами, які справді можуть розв'язувати це питання: органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади, адміністративний суд.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Для отримання ділянки необхідно написати заяву на виділення землі (там буде зазначено місцезнаходження, зображення ділянки, розмір, цільове призначення). Якщо ділянка перебуває у власності третьої особи - письмову згоду на передачу і диплом про закінчення аграрного університету та посвідка про досвід роботи на фермі, якщо ви плануєте отримати ділянку під фермерську діяльність. У межах місяця ви мусите отримати відповідь: дозвіл або ж мотивовану відмову.

Якщо ви отримали дозвіл, переходьте до розробки проєкту по відводу дільниці. Це не кінцева перемога, проте отримання дозволу - вже перемога.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Продаж землі в Україні: які зміни вже почали діяти і чого ще чекати.

Як повідомляв портал Знай.ua, Українцям показали спосіб відстояти своє право на безкоштовні паї: як це працює і кому потрібно поквапитися.

Також Знай.ua писав, Відчуження землі по-новому: що потрібно знати українцям