Коли відзначається День вишиванки

День вишиванки відзначається в кінці весни – у період, коли розквітають красиві квіти й дерева. Саме в травні як ніколи доречно вбратися в одяг, який цвіте любов'ю до Батьківщини та української історії.

День вишиванки – свято, мета якого зберігати з року в рік традицію носіння нашими предками народного українського одягу.

Кожен рік День вишиванки відзначається в 3-ій четвер травня. І цей день у 2020 році припадає на 21 травня.

Історія свята

Ініціатором святкування Дня вишиванки є Олеся Воронюк, яка, навчаючись у 2006 році в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича на факультеті історії, політології та міжнародних зв'язків, підкинула своїм одногрупникам і однокурсникам ідею прийти усім в один день на заняття у вишиванках.

До цієї думки Олесю підштовхнув її одногрупник Ігор Житарюк, которий часто приходив на заняття в українському етнічному одязі, в якому, до речі, з'являлися на пари багато й інших студентів. Олеся закликала учнів прийти всім разом в один день у вишиванках.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У перший день у вишитому одязі прийшло лише близько півсотні учнів і кілька педагогів факультету. Ініціативу підтримали соратники з інших університетів та інститутів. Крім цього, в акції також брали участь бібліотеки, школи, дитячі садки. Протягом наступних років такий собі "флешмоб" вийшов на загальнодержавний, а незабаром і на інтернаціональний рівень. День вишиванки підтримала українська діаспора у всьому світі.

Традиції у День вишиванки

Головна задача свята — зберегти українські народні цінності й донести їх важливість молодому поколінню і жителям інших країн з українськими коренями. Свято закликає кожного українця зробити нескладний, але значущий вчинок — одягнути вишитий одяг і піти в ній на роботу, навчання. Показавши тим самим свою приналежність до української етнічної традиції.

У цей день влаштовуються концерти, виступи, організовуються конкурси, ходи вишиванок, вечірки, ярмарки.

В інтернеті навіть склався звичай — проводяться різні конкурси на звання кращої вишиванки, кращого фотознімка в вишиванці. У конкурсах, як правило, беруть участь українці з усього світу.

У цей день на вулицях міст можна часто зустріти стиляг-патріотів, одягнених в сучасну інтерпретацію вишиванок. Ба більше, в українському вишитому одязі пройшлися навіть світові зірки, такі як Діта фон Тіз, Демі Мур, Кетрін Зета-Джонс.

У великих містах – незалежно від країни й навіть материка – у День вишиванки влаштовуються гучні гуляння. Нині як мінімум у 70 державах відзначають День вишиванки. І в кожній країні роблять це по-особливому. Наприклад, в Брюсселі одного разу у вишиванку нарядили навіть статую відомого пісяючого хлопчика.

Як відзначатимуть День вишиванки в Україні 2020 на карантині

У 2020 році Україна 21 травня офіційно перебуває на карантині. Тому масштабних заходів очікувати не варто. Навіть на роботу, на жаль, у вишиванці велика частина населення з'їздити не зуміє.

Але як-не-як це не перше свято, коли українцям доведеться відзначати вдома. Виручать в такій ситуації соцмережі: чимало компаній своїм працівникам (або просто товариші своїм знайомим) вже запропонували влаштувати флешмоб вишиванок вдома. А саме провести день у вишитому одязі, після чого патріотично запостити фотографії та відео на Facebook, Instagram, Ютуб й ін.

Саморобні листівки та аплікації до Дня вишиванки

Листівка – незамінний супутник подарунка до будь-якого свята. Особливо приємно, коли дарують листівки, зроблені своїми руками.

Нижче ми підібрали відео про те, як з паперу, картинки й підручних засобів можна самому зробити оригінальну красиву листівку :)