Як правило, слово “аліменти” жахає батьків, які перебувають у розлученні. Однак це відбувається далеко не завжди. У деяких випадках відбувається навпаки – один з батків, з яким живе дитина, відмовляється від допомоги, а другий наполягає на тому, щоб платити аліменти. Адвокат Юлія Кулик розповіла про те, як домогтися права виплачувати аліменти в добровільному порядку.

Аліменти на дітей, Інформатор
Аліменти на дітей, Інформатор


Аліменти можуть вираховуватися із заробітної плати, пенсії, іншого доходу громадянина. Для їх добровільного стягнення потрібно подати заяву за місцем виплати пенсії, заробітної плати, стипендії і т. д. Списання грошових коштів повинно відбутися не пізніше триденного строку з моменту подання заяви. Разом з тим, платники мають право передумати і відкликати документ, в такому випадку аліменти утримуватися не будуть.

Розмір виплат визначає сам платник. Вони не можуть бути менше, ніж 50% прожиткового мінімуму, тобто 960 гривень на дитину до 6 років і 1200 гривень для дітей старше 6 років. Визначити суму аліментів ви можете як у твердій сумі, так і в процентному співвідношенні від доходу. У другому випадку, як правило, виплачується 25% доходу на 1 дитину, 30% на 2 дітей і 50% на 3 і більше дітей.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Нагадаємо, рахунки боржників заблокують миттєво, кого торкнуться зміни в банківській системі.

Як повідомляв Знай. ua, право на аліменти мають навіть повнолітні студенти.

Також Знай. ua писав, що стягнення аліментів у спрощеному порядку хто може отримати і що треба знати.