Яблучний спас - це стародавнє свято церковно-слов'янського календаря. Цей день широко шанується поколіннями українців, які радісно відзначають одне з найбільш відомих народних свят.

Які смисли несе свято яблучного Спаса? Яка його історія? Які у нього традиції і обряди? - Відповіді в цій статті.

Яблучний спас: коли відзначається свято

Медовий Спас: джерело: Facebook
Медовий Спас: джерело: Facebook

Дата яблучного Спаса є постійною і не залежить від місячного календаря, як багато інших слов'янські свята церковного календаря. Постійної датою свята вважається 19 серпня.

Історія святкування

Медовий Спас: джерело: Facebook
Медовий Спас: джерело: Facebook

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Історики відзначають, що Яблучний Спас - це один з перших в історії свят врожаю в історії Європи. Вважалося, що саме в цей день природа змінювала свій хід і розгорталася від літа до осені.

Крім того, в цей день дозволялося їсти яблука, а також інші фрукти і ягоди, з нового врожаю. Більш того, плоди літа обов'язково святити в церкві.

Традиції та звичаї свята

Медовий Спас: джерело: Facebook
Медовий Спас: джерело: Facebook

Як і під час будь-якого іншого слов'янського свята, під час Яблучного Спаса критично важливо відвідати церкву і охрестити дари природи, особливо, якщо вони зібрані з власної землі.

Крім яблук, які встигають, як раз, до кінця серпня, прийнято принести з собою до церкви, колосся і насіння, які можуть забезпечити сім'ї достаток і щастя на весь рік, що залишився.

Обряди свята

Медовий Спас: джерело: Facebook
Медовий Спас: джерело: Facebook

Свято Яблучного Спаса має тисячолітню історію і за цей час встиг обрости численними обрядами, багато з яких дотримуються і в наші дні.

Так, існують повір'я, що на Яблучний Спас на небесах дітям роздають яблука. Але свій гостинець діти, які пішли на той світ, отримують лише в тому випадку, якщо їхні батьки не їдять яблук до так званого Яблучного Спаса.

Особливо важливий цей день для людей, які втратили дітей. Матері, що залишилися без дитини, повинні обов'язково віднести до церкви кілька яблук, освятити їх і залишити їх на могилах не тільки своєї дитини, але і інших померлих дітей.

Пригощати яблуками в цей день прийнято не тільки дітей, а й інших померлих родичів, на могилах яких варто також залишати яблука, щоб ті поласували ними на тому світі.

Шанували цей день і дівчата, які пробували яблука і ворожили на заміжжя примовляючи: Що загадане - то надумано! Що надумано - то збудеться! Що збудеться - Не мінуется! Якщо яблуко було солодким, то весілля чекала дівчину в цьому році. Якщо воно було кисле, то повір'я говорили, що чоловіка в цьому році дівчині не бачити.

На Яблучний Спас було прийнято накривати щедрий стіл, на який обов'язково потрібно було приготувати печені яблука, пироги, млинці і подавати свіжі гриби і ягоди.

Також стародавні слов'яни могли проводжати захід сонця в поле, виконуючи спеціальні обрядові пісні. Даний ритуал виконувався за допомогою групи селян, які збиралися разом і виконували ритуальні пісні на заході. Також в старовину використовували різні змови, які були прийняті в тій чи іншій області.

Яблучний спас також ознаменує сезон збору винограду, який також часто хрестили в церкві і після свята відправляли на виробництво вина. Крім того, багато господарів виноградників виконували спеціальні магічні ритуали, які були спрямовані на підвищення врожайності власного господарства.

Прикмети і приказки на Яблучний Спас

Медовий Спас: джерело: Facebook
Медовий Спас: джерело: Facebook

  • Який другий Спас, такий і січень;
  • Який день на другий Спас, така і Покрова;
  • Сухий день віщує суху осінь, мокрий - мокру, а ясний - сувору зиму;
  • Перша зустріч осені - перші Осеніни;
  • На Другий Спас освячують у церкві яблука, мед і горох в стручках