14 серпня святкується день Медового Спаса, або Маковея, що є першим з трьох Спасів в році. Наступними відзначають Яблучний і Горіховий. В цей день українцями примітні походи в церкви і освячення меду, який згодом необхідно використовувати в їжу. Медовий Спас виступає кордоном між закінченням літнього і початком осіннього періоду. Про це повідомили на сайті "Суспільне".

Читайте Знай в Google News!

У церковному календарі свято має трохи іншу назву: "Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього". Воно таке через історію, яка свідчить про порятунок частиною хреста Ісуса Христа поселення Константинополя від страшної епідемії. Тому і "Спас", так як свято виявилося черговим порятунком за допомогою Христа. До церкви прийнято приходити з медом, маком і водою. Крім цього, можуть приносити з собою букети з м'яти, чебрецю, ромашок, любистку і суцвіття маку. За традиціями на Медовий Спас печуть млинці з медом і маком, а також пироги.

Медовий спас, скріншот: Youtube
Медовий спас, скріншот: Youtube

У XXI столітті стало важче підтримувати старі традиції. Люди все частіше ігнорують звичаї і стародавні свята, хоча Медовий спас може дозволити переосмислити банальне ставлення до цукру, щоб зробити вибір на користь такого продукту як мед. Енергія, що отримується з меду зберігається набагато довше, ніж цукор, так як містить меншу кількість фруктози. Низький глікемічний індекс в продуктах харчування дозволить контролювати "вкидання цукру" і вберегти організм від стресу.

Вітамін С, ніацин (вітамін В3), фолієва кислота, вітамін В5, кальцій, калій, цинк, селен, залізо, марганець — все це міститься в невеликій ложці меду. У цукрі подібні корисні речовини просто відсутні.

Бджоли передають меду величезну кількість корисних бактерій, які необхідні кисломолочних бактерій в організмі людини і дозволяють більш якісному засвоєнню їжі.

Вживання меду дозволяють позбутися від дискомфорту в області горла, якщо воно болить, і сприяє активній боротьбі зі штамами "поганих" бактерій, тоді як цукор тільки погіршує ситуацію. А ще мед може підготувати людину до сезонної алергії, отримуючи від нього мікродози алергенів.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вітамінна шпаргалка: в яких продуктах найбільше корисних речовин.

Як повідомляв "Знай.ua", лимонний дар богів: позбавляємося від зайвих кіло за допомогою вітамінного сиропу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Знай.ua писав, що і мертвого на ноги поставить: кращий рецепт для оздоровлення на основі вівса.