Сумна статистика говорить про те, що близько 80% жінок після пологів потребують психологічної підтримки фахівців. А у 10-15% молодих мам діагностують клінічну депресію, яка вимагає серйозного лікування. У програмі "Про що мовчать жінки" на СТБ експерти розповіли, на що важливо звертати увагу.

Прояви депресії:

тривога і страх,
агресія,
сонливість або безсоння,
постійне відчуття втоми, навіть після сну і відпочинку,
перманентний поганий настрій,
думки про суїцид.

Фахівці попереджають, що якщо у молодої мами виявилися хоча б три з перерахованих симптомів, то їй необхідно негайно звернутися до психолога. Адже важка депресія часом призводить до суїцидів. Тільки фахівець може встановити точний діагноз і призначити лікування або додаткові обстеження.

Тіло жінки після пологів, фото: Нілі Кер-Фокс
Тіло жінки після пологів, фото: Нілі Кер-Фокс

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Обстеження в ендокринолога

Часто на стан тільки що народила жінки може впливати робота ендокринної системи. Так що перед тим, як йти до психолога, найкраще обстежитися у лікаря-ендокринолога.

Аналіз:

тиреотропний гормон,
вільний тироксин,
вільний трийодтиронін,
загальний аналіз крові,
вітамін D.

Головне не забувати про себе

Часто буває так, що жінка відчуває свою провину, що, ставши матір'ю, вона не повною мірою може віддатися материнству. Однак, молодим мамам в турботах про дитину не варто забувати і про себе. Адже тільки при щасливій мамі може вирости Щаслива дитина. Діти завжди відчувають емоційний стан мам, так що жінкам необхідно жити в гармонії з собою і світом. Вкрай важливо приділяти час собі і займатися улюбленими справами, хобі і підтримувати гарний зовнішній вигляд. Також психологи радять жінкам відкрито говорити з близькими про свої почуття і просити їх про допомогу.

Післяпологова депресія / divany.hu
Післяпологова депресія / divany.hu

Взаємозамінність мами і тата

Психологи наполягають на тому, що в сім'ї обов'язки повинні розподілятися між обома батьками, домашні турботи і догляд за новонародженим чадом не повинно лягати на материнські плечі. Нерідко батько не приділяє уваги ні дружині, ні дітям, не допомагає у вихованні, пояснюючи це зайнятістю. Важливо поділитися своїми почуттями і сказати чоловікові, як вам складно і попросити про допомогу і турботу.

Кожна людина має право відчувати будь-які емоції

Не варто заперечувати свої почуття, і вимагати від себе більше, ніж ви можете дати. Завищені стандарти до себе лише погіршують стан. Дозвольте собі помилятися, бути не "ідеальною" мамою з кіно і книг, а справжньою і люблячою. Делегуйте обов'язки, займайтеся частіше собою і приділяйте час собі. Любіть себе і свою сім'ю, адже щаслива мама – щаслива дитина.

Депресія: діагностика, симптоми, види, psy-practice.com
Депресія: діагностика, симптоми, види, psy-practice.com

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадавши, українка ледь не наклала на себе руки після пологів, лікар встигла врятувати.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, як українки переносять післяпологову депресію.

Також портал "Знай.ua" писав: самогубство і самоушкодження - як на вагітних впливає загальна анестезія.