Про це написав член правління Асоціації просьюмерів України Андрій Зінченко на своїй сторінці в Facebook.

Експерт схвально оцінив визнання Міністерством енергетики факту, що населення недоплачує за електроенергію, та наголосив: нинішні низькі тарифи на струм для побутових споживачів не дозволяють нормально функціонувати ринку електроенергії та збільшують навантаження на бізнес, який змушений переплачувати за струм, коли за нього недоплачує населення.

«Міністерство енергетики відверто сказало, що населення платить 1 копійку виробникам електроенергії. Тобто населення недоплачує за електроенергію. Я дуже сподіваюся, що полісі-мейкери зважаться на підвищення цін для населення до обґрунтованого рівня - бо недоплата населенням за електроенергію душить ринок електроенергії та бізнес, який змушений платити дорожче за кожну кіловат*годину», - написав Зінченко.

На його думку, підвищення тарифів на електроенергію для населення до економічно обґрунтованого рівня дозволить також вирішить проблему соціальної справедливості, адже зараз найбільший зиск від низьких тарифів на струм отримують заможні українці, а не ті, хто дійсно потребують соціального захисту.

«Низькі ціни для населення приносять найбільший зиск не бідним, а найбагатшим українцям. Тим, у кого хата на 1000 квадратів у Бучі», - пояснив Зінченко.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Багаті українці мають сплачувати повну вартість електроенергії, вважає експерт, а незаможні повинні отримувати прямі адресні субсидії від держави.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики Юрій Бойко на брифінгу 26 листопада повідомив, що Міністерство енергетики пропонує з початку 2021року переглянути тарифи на електроенергію для побутових споживачів на фоні того, що вже на сьогодні ціна електроенергії як товару в структурі чинних тарифів становить лише 1 коп./кВт-год (при ринковій ціні біля 1,4 грн/кВт-год), а з грудня 2020р та січня 2021р зросте вартість транспортування, що зробить поставку для населення планово збитковою.

За даними Міненерго, у грудні ціна електроенергії в тарифі для населення опуститься нижче 0 коп./кВт.год, а тариф навіть не покриватиме вартість доставки струму від електростанції до кінцевого споживача.

Раніше засновник групи енергетичних компаній «Західнадрасервіс» Зиновій Козицький зазначив, що ціна на електроенергію для населення має стати ринковою, як це відбулось раніше з ціною на газ, а соціально незахищені верстви мають отримувати субсидії.

В свою чергу Директор з досліджень DiXi Group Роман Ніцович заявив, що потрібно ухвалити план підвищення цін на струм для населення, щоб усунути диспропорції на ринку електроенергії та дозволити йому працювати ефективно.

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року. Пільговий тариф становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год на місяць, а все що понад пільгового обєму коштує - 1 грн 68 коп. за кВт-год.