НАК "Нафтогаз України" на грудень 2020 року підвищив ціни на український природний газ до 7,30 грн/куб.м за формулою "Амстердам+" (ціна на хабі в Нідерландах плюс вартість доставки в Україну), яка по суті і за формою ідентична формулі "Роттердам+".

"Як так у вас виходить, що "Роттердам+" (не діє вже півтора року) є ніби планетарною корупцією, а ідентична формула «Амстердам+» (сьогодні безпосередньо впливає на споживачів) замовчується?» ,- написав Вовк.

За словами екс-голови НКРЕКП, формула "Амстердам+" затверджена чинною Постановою Уряду № 867, однак у правоохоронних органів, на відміну від ідентичної формули «Роттердам+», не виникає претензій до її обґрунтованості.

Нагадаємо, з 2017 року в Україні діє формула імпортного паритету для цін на газ, що передбачає ціну на біржі в Європі плюс доставка в Україну. Ця формула затверджена в меморандумі з МФВ, підписаному президентом Володимиром Зеленським.

У 2016-2019 рр. аналогічна формула " Роттердам»" діяла для ціни на вугілля для теплових електростанцій при розрахунку прогнозної оптової ціни на електроенергії для промислових споживачів.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

З 2017 по 2020 рік НАБУ проводило розслідування у справі «Роттердам+», за результатами якого було встановлено ні доказів правопорушення, ні шкоди від дії формули, через що 27 серпня 2020 року прокуратура закрила справу.

У вересні 2020 року рішення прокуратури про закриття справи підтвердив офіс генерального прокурора та Вищий антикорупційний суд.

Рішення суду про законність закриття справи набуло чинності з 17 листопада 2020 року.

18 грудня АМКУ виніс рішення, яким підтвердив, що формула «Роттердам+» не завдала ніякої шкоди і не могла давати одним учасникам ринку преференцій над іншими.