Україні загрожує втрата енергетичної безпеки через примусове виведення в тривалі ремонти енергоблоків теплоелектростанцій, якщо не зрушити терміни реалізації Національного плану зі скорочення викидів від великих спалюючих установок (НПСВ), впровадження якого очікується з 2021 року.

Про це заявив президент Українського Національного комітету CIGRE Олександр Светелик.

«Ми не готові його впроваджувати. Обов'язково потрібно переглядати терміни введення. Але найголовніше - це не тільки терміни, але ще і сам підхід до цього плану зараз повинен бути інший», - сказав Светелик.

За його словами, опрацьований Нацплан не визначає джерела фінансування для екологічної модернізації енергоблоків державних і приватних ТЕС, тому реалізація ключових його вимог поки не можлива.

При цьому він підкреслив, що НПСВ передбачає виведення з експлуатації найефективніших енергоблоків ТЕС країни, що може завдати шкоди енергетичній безпеці країни в умовах, коли через аварійні ремонти атомних блоків в країні дуже затребувана теплова генерація.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Закладалася модернізація блоків, причому черговість модернізації за термінами починалася з найкращих блоків. І ось зараз у нас в разі невиконання будуть страждати кращі блоки. Ми без теплової генерації поки не обійдемося. Зараз основна генерація, яка балансує енергосистему – це теплова», - додав експерт.

На його думку, зсунувши терміни реалізації НПСВ і знайшовши джерела фінансування для екологічної модернізації старих енергоблоків, Україна може уникнути проблем в роботі енергосистеми і досягне цілей декарбонізації і переходу на чисту зелену енергію.

Він також додав, що питання перенесення НПСВ розглядається на робочих групах в РНБО, а також в Міністерстві енергетики.

Довідка. Національний план скорочення викидів затверджений в 2017 році, він, зокрема, визначає наміри України як члена Енергетичного Співтовариства істотно скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від ТЕС і ТЕЦ України, потужність яких становить 50 МВт і більше.

Після прийняття НПСВ майже нічого не було зроблено, щоб він запрацював з 2021 року. Прописавши вимоги, які повинні виконуватися установками, законодавством не були передбачені джерела фінансування їх модернізації, і поставило на паузу втілення плану. Обсяг необхідних коштів оцінюється в 4,13 млрд євро.