Україна до повномасштабного російського вторгнення була світовим лідером з експорту соняшникової олії – її експортували у 107 країн світу.

Як пояснила аналітик УКАБ Svitlana Lytvyn в коментарі для медіаплатформи DW українською, найбільше її споживали в Європі.

"Сьогоднішня цінова політика на зернові змушує фермерів переорієнтовуватися на олійні культури, які мають більшу додану вартість, а відповідно і ціну", – зазначила вона. Світлана Литвин

Фахівчиня звертає увагу на те що серед усіх олійних культур дуже добре було налагоджене перероблювання соняшника. А до війни Україна займала половину світового експорту соняшникової олії. Наразі експортні потужності поступово відновлюються.

Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Що змінилося після війни і які прогнози дають фахівці

За словами експерта до війни вивозили багато насіння соняшника, а зараз відбулося повернення до попередньої схеми, коли Україна експортує менше насіння, а більше олії. Внаслідок цього створюється додана вартість.

Війна вже змусила українських аграріїв змінити пріоритети у вирощуванні культур. Такі зміни, за словами фахівця, можуть сприяти й тому, що інвестори захочуть більше вкладатися в перероблювання олійних культур. Зараз тонна українського ріпаку на експорт коштує 600 доларів США, а тонна ріпакової олії - 1700 доларів США.

"Поступово з'являтимуться потужності з переробки цих олійних культур, бо додана вартість цікава і українським аграріям, і виробникам. Оскільки через здорожчання логістики експорту дедалі більше виробників дивиться у бік перероблювання", – прогнозує Світлана Литвин. Світлана Литвин

Нагадаємо, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, забудьте про свіжі салати на столах: тепличні огірки почали стрімко дорожчати