В Україні спостерігається активний відтік валютних коштів, що переводяться за кордон у вигляді торгових кредитів. Під приводом купівлі імпортних товарів бізнес просто виводить капітали за кордон і це своєю чергою загрожує зростанням цін на продукти та інші товари. Про це повідомляє liga.net.

Аналітики наголошують, що торгові кредити є нормальною практикою економіки. Імпортер переказує кредитні кошти за кордон як передоплату за товар, який він отримає від імпортного виробника. Українські імпортери й раніше застосовували цей метод, але з початком війни в країні виникли труднощі з виведенням валюти за кордон, тому багато представників бізнесу використовують прийом із метою виведення капіталу в інші країни.

Валюта. Фото: скрін youtube
Валюта. Фото: скрін youtube

Нинішні показники, порівняно з довоєнними, зросли в кілька разів і підтверджують, що бізнес активно виводить валюту.

"До війни це було $300-400 млн на місяць, зараз же понад $2 млрд", - заявляють аналітики.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У Нацбанку визнають, що проблема існує, втім, наразі не несе великої загрози. У відомстві вважають, що заборгованість за торговельними кредитами виникла через погану логістику і, відповідно, затримку термінів постачання товарів з-за кордону. Водночас ситуацію контролюють і готові за необхідності реагувати.

Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube
Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube

Експерти зазначають, що активне виведення доларової маси з країни змушує НБУ покривати дефіцит валюти за рахунок своїх золотовалютних резервів, що, зрештою, може призвести до їх серйозного зменшення. Водночас дефіцит долара та євро призводить до сильного тиску на гривню, що прискорює її девальвацію і, отже, відбивається на цінах на продукти та інші товари, які зростають все швидше та швидше.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українці масово скаржаться на ПриватБанк, який "затис" їхні долари: "Кому війна, кому мати рідна".

Також наш портал інформував, що долар злетить до 50 гривень, а інфляція зашкалюватиме: у Мінекономіки озвучили прогноз на 2023 рік.

Крім того, ми писали дефіцит доларів в Україні: у НБУ розповіли, коли в касах банків з'явиться валюта.