Під час війни в Україні практикують залучення безробітних до суспільно корисних робіт. Є умови, у яких громадяни зобов'язані розпочати виконання завдань. Про це розповіли у Державному центрі зайнятості.

У період військового стану для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного більше 30 календарних днів, підходящою вважається робота, яка не потребує кваліфікації, професійної підготовки або робота, яка потребує первинної професійної підготовки безпосередньо на робочому місці.

В якості такої роботи можуть пропонуватися суспільно корисні роботи.

Допомога по безробіттю, скріншот: YouTube
Допомога по безробіттю, скріншот: YouTube

Такий механізм врегульовано Порядком залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затверджено ухвалою Кабміну від 13.07.2011 р. № 753.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

За правилами, заробітна плата повинна бути не нижчою за розмір мінімальної зарплати (нині вона становить 6700 грн ).

Організацією таких робіт займається військове командування самостійно або із залученням місцевої влади чи військових адміністрацій. Вони визначають види робіт та перелік об'єктів, де потрібні працівники, та їх необхідну кількість, а також визначає джерело фінансування.

Суспільно-корисні роботи, кадр з відео
Суспільно-корисні роботи, кадр з відео

До суспільно корисних робіт можуть залучатися працездатні особи, у тому числі не підлягають призову на військову службу, які за віком та станом здоров'я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, а також зареєстровані безробітні.

Особи, які залучаються до суспільно корисних робіт, мають право на:

  • укладання строкового трудового договору з оплатою нижче розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на дату її нарахування;
  • на оплату проїзду в межах регіону до місця виконання робіт та назад (у разі потреби);
  • охорону праці та загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

На весь час виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану за особою зберігається статус безробітного.

Суспільно корисні роботи, фото: Мін'юст
Суспільно корисні роботи, фото: Мін'юст

Раніше ми писали про те, що українці можуть отримати до 33 тисяч гривень допомоги: як "потішити" свій гаманець не виходячи з дому

Як повідомляв Знай.ua, бензин дешевшає, а автогаз - дорожчає: українські АЗС виставили нові ціни на пальне

Також портал Знай.ua писав, що в НБУ назвали причину дикого зростання цін: ось через що українці спустошують гаманці.