Для наших читачів, які стежать за своїм здоров'ям та психологічним станом, є важливі новини. Так, у ніч з 29 на 30 жовтня в Україні переведуть стрілки годинника на годину назад, так ми опинимося в "зимовому" часі. Подія відбудеться в неділю, з одного боку – це добре, а з іншого – не дуже. За словами експертів, внутрішньому годиннику людини такі "переходи" не у задоволення.

Багато людей, після зміни часу вранці почуваюся зле, а ввечері зовсім не можуть нормально заснути.

Пропонуємо дізнатися, як можна допомогти організму перепрограмуватись на зимовий час.

Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube
Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube

Чому зміна на зимовий час – стрес для організму?

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Тому що він впливає на наші внутрішні циркадні ритми. А вони це наш диригент, який керує внутрішнім "оркестром" – роботою органів та систем. Наприклад, чому серцеві напади відбуваються найчастіше вранці? Тому що організм запрограмований циркадними ритмами збільшуватиме вранці кров'яний тиск, щоб допомогти людині прокинутися.

Коли людина прокидається на годину пізніше звичного йому часу, її внутрішні налаштування дають збій. У результаті він може почуватися не у своїй тарілці. Мінімізувати такі наслідки переведення стрілок можна, дотримуючись кількох порад.

Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube
Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube

Як підготуватися до переходу на зимовий час?

Годинник переводять у неділю. Це дає можливість підготуватися до впливу на систему внутрішнього годинника. Важливо напередодні переведення стрілок не навантажувати свій організм алкоголем та напоями, які містять кофеїн (кава, зелений чай), та провести час на свіжому повітрі.

Справа в тому, що функції головного мозку та вегетативної нервової системи (вона регулює роботу всього організму: ШКТ, серцево-судинної, гормональної, ендокринної та імунної систем) залежать від кількості сонячного світла. Не лише побаченого через вікно, а й прийнятого тілом у вигляді ультрафіолету. Крім того, це необхідно для нормального вироблення гормону мелатоніну.

Які продукти містять сон?

Включай у меню будь-які з цих продуктів під час адаптації до зимового часу. Вони допоможуть тобі позбутися труднощів із засинанням, а значить, зранку ти не відчуватимеш розбитість.

продукти, фото Pxhere
продукти, фото Pxhere

Це: вишня та вишневий сік; грецькі горіхи; кукурудза; корінь імбиру; Рис; вівсяні пластівці; арахіс та арахісове масло; спаржа; банани; помідори; брокколі та брюссельська капуста; гранат; полуниця; маслини та оливки; свіжа м'ята.

Нагадаємо, українців із "неправильною" роботою залишать без субсидій: у Кабміні пояснили нововведення.

Раніше повідомлялося, що перехід на зимовий час у 2022 році: українцям сказали, як не загробити організм при переведенні годин, потрібно 2 тижні.

Також, чи Україна переходитиме на зимовий час у жовтні: громадянам пояснили, чи зміниться щось у 2022 році.