Багато українців були змушені залишити країну через вторгнення росії, зокрема матері з дітьми, проте майже така ж частина вирішила не виїжджати. Стало відомо, як ті, що залишилися ставляться до тих, хто перебуває за кордоном.

Дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології свідчать про те, що 75-90% українців, які зараз перебувають на території країни, до біженців за кордоном ставляться нормально. Засуджують їх лише 5% опитаних.

Українські біженці, скріншот з відео
Українські біженці, скріншот з відео

Соціологи під час опитування змоделювали декілька історій людей, що виїхали за кордон, і попросили респондентів висловити ставлення до різних життєвих ситуацій.

Зокрема, попросили змоделювати історію 38-річної жінки з неповнолітньою дитиною, яка поїхала до Європи, а її чоловік залишився в Україні; 25-річну незаміжню дівчину без дітей, яка також залишила країну; 72-річного професора, який на момент вторгнення перебував у Європі з особистих обставин і залишився там; 31-річного працівника у Польщі, який вирішив не повертатися додому після вторгнення.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Біженці, фото: скріншот з відео
Біженці, фото: скріншот з відео

За результатом, найкраще респонденти ставляться до жінок із неповнолітніми дітьми, чиї чоловіки залишилися в Україні. Таких підтримують 90%.

"Швидше за все, коли респонденти чують "українські біженці в Європі", то найчастіше у них з'являється образ саме жінки з дитиною", – кажуть соціологи.

Якщо прибрати з опису неповнолітніх ставлення стає трохи гіршим: бездітну дівчину не засуджують 87%. Літнього професора підтримують 83%. Працівнику співчувають 75%, а 19% не вважають, що він вчинив правильно.

Опитування українців, дані інституту соціології
Опитування українців, дані інституту соціології

Раніше ми писали про те, як не стати жертвою колекторів - врегулювання простроченої заборгованості .

Як повідомляв Знай.ua, пенсія за зниклих безвісти: як отримати і хто може претендувати на виплати

Також портал Знай.ua писав, старт накопичувальних пенсій в Україні: Мінсоцполітики озвучило перші вимоги