Новорічний стіл в Україні цього року стане дорожчим як мінімум на 40-50%, і це все ще не межа. Війна продовжує завдавати збитків у всіх сферах.

Про це повідомив координатор Експертної платформи Національного банку України Андрій Блінов.

Війна триває, і минуло вже майже 10 місяців з того моменту, як путін остаточно збожеволів і почав обстрілювати українські міста.

Новий рік, фото: Знай.ua
Новий рік, фото: Знай.ua

Це звичайно ж позначилося на якості життя громадян. Роботи поменшало, як і грошей, а товари в супермаркетах дорожчають щодня.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Чи не єдиний показник – це показник інфляції, і ми бачимо, що за підсумками року загалом інфляція становитиме близько 30%. Однак ми повинні пам'ятати, що тут витрати з акцентом насамперед на продовольчі товари та сезонні. У принципі, Як ми бачимо, цього року самі харчові продукти, які є елементами новорічного столу, включаючи яйця, подорожчали більше, і можна говорити про зростання видатків десь у межах 40-50%", - розповів Андрій Блінов.

Новий рік, фото: Facebook
Новий рік, фото: Facebook

Те саме стосуватиметься і новорічного декору, хоч частину українців вирішили відмовитися від цієї розкоші у зв'язку з війною. Більшість все ж таки не хоче втрачати свято, адже незважаючи ні на що життя триває.

За 2-3 тижні до свят можна сміливо прикинути індекс на олів'є, холодець або інші святкові страви. Сезонні стрибки розпочнуться ближче до кінця місяця.

"Можна говорити, що індекс цих цін буде десь цього року близько 40-45%. Більш точна інформація після 20 грудня, бо є традиційне новорічне цінове ралі, яке поки що цього року ще не спостерігаємо. Він буде ближчим до Миколи , після 19 грудня спостерігається. Тому що такі окремі товари, як сири, яйця, м'ясо можуть стрімко зростати саме у новорічний період. Станом на даний момент я не бачу сильних сезонних стрибків", - сказав Блінов.

Новорічне застілля, фото: фотобанк Лори
Новорічне застілля, фото: фотобанк Лори

Нагадаємо, що українці побачать нові ціни на паливо з початком новорічних свят: чекати на падіння чи стрибок

Раніше повідомлялося, що останній шанс у 2022 році: дзеркальна дата, яка може змінити ваше життя, проведіть день правильно

Також, за рік ціни стали надхмарними: на скільки зросли витрати українців на продукти