У церковному календарі це день вшанування пам'яті пророка Наума, який жив у VII столітті до н. на території Галілеї. Про життя Наума не залишилося ніяких відомостей.

Однак відомо, що він свого часу написав книгу пророцтв, яка побачила світ приблизно в 663 році до н.е. після падіння Фів. Інші назви свята: "Наум", "Наум на ум", "Грамотник".

Наші пращури вірили, що Наум - покровитель учнів, тому його і називали Грамотником. Дітей відправляли саме цього дня на навчання, а не 1 вересня, як роблять зараз. Тому день був сповнений справ.

Школярі у рф. Фото: скриншот Youtube
Школярі у рф. Фото: скриншот Youtube

Святому Науму можна сьогодні молитися не лише учням, а й тим, хто сумнівається у своїх діях перед важливою подією. Потрібно піти до церкви, стати в ікони пророка Наума і пошепки розповісти йому, у чому ви сумніваєтеся. Потім треба сказати: "Наум, підсоби, розумне рішення підкажи" . І далі тричі перехреститися і весь день провести на самоті, навіть говорити ні з ким не можна. Краще не митись і не розчісуватись, а перед сном ще раз треба попросити допомоги у святого. Тоді вранці ухвалить рішення.

Популярні новини зараз
Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Прикмети 14 грудня:

  • північний вітер попереджає про сильні морози і хороший урожай хліба;
  • якщо на небі багато яскравих зірок, то це говорить про вдалу подорож;
  • якщо собаки голосно гавкають, можна очікувати сильного снігопаду.

Собака, фото: Знай.ua
Собака, фото: Знай.ua

На Русі в день свята було висловлювати повагу вчителям. Діти дарували їм цукерки та інші смаколики. Найпоширенішими подарунками були козуби з яйцями, каші, бублики, вишиванки. Іноді дарували навіть гроші. Окрім того, діти звали вчителів на вечерю.

Батьки готували на свято горщик каші, який згодом виносили з дому. Майбутньому студенту слід було взяти в руки палицю і бити нею посудом.

Матері молилися Науму про те, щоб діти успішно навчалися та осягали науки. Раніше було прийнято бити дітей різками при вході до школи на честь свята. Таке покарання було виключно символічним.

Діти в школі. Фото: кадр з відео
Діти в школі. Фото: кадр з відео

Нагадаємо, як попросити грошей у Всевишнього – три дієві молитви на достаток.

Раніше ми повідомляли, що ви забудете, що таке злидні: де поставити ялинку в будинку, щоб весь 2023 був щедрим і багатим.