Українські водії мають бути готові до того, що у них можуть цілком законно забрати їхню "ластівку" на потреби збройних сил держави. Простими словами, під час війни можуть реквізувати авто.

Це право держави примусово забрати автомобіль у власника (громадянина чи бізнесу) та отримати право власності на нього.

Про це детально йдеться у постанові українського уряду №1921.

Авто, фото: Знай.ua
Авто, фото: Знай.ua

При цьому держава має це зробити у чітко визначеному порядку та обов'язково відшкодувати власнику вартість такого авто, інакше вилучення транспорту буде незаконним.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Там також прописано порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобом, а також порядок повернення. Нижче наведено перелік умов, за яких у вас можуть забрати ваш власний автомобіль.

Машини, скріншот: YouTube
Машини, скріншот: YouTube

Почнемо з того, що вилучати майно приватних осіб можна лише на відшкодувальній основі з попереднім чи наступним відшкодуванням його вартості. Безоплатно можуть вилучити лише майно, яке належить державі.

Рішення про вилучення може приймати лише найвище командування ЗСУ України чи певні підрозділи (ст.3 Закону 389). Без погодження забирати майно мають право лише у місцях бойових дій (ст.4 Закону 4765).

Начальники патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони та інші представники захисту України – не мають права вирішувати питання щодо вилучення автомобіля.

Реквізувати транспортний засіб можуть лише з чітким документальним оформленням. Має бути підписано два акти встановленого зразка, у яких зазначено підставу, опис майна, розмір виплаченої компенсації (ст. 7 Закону 4765). Перед вилученням мають провести оцінку ринкової вартості майна. Оригінал документа передають власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено у суді.

Нагадаємо, 8500 гривень за "закриті" очі: українських водіїв попередили про нові правила на дорогах.

Раніше повідомлялося, що в кишені порожньо, але борг накопичується: як українцям сплатити комуналку, якщо не вистачає грошей.

Також, чистимо диван від плям так, щоб не залишилося розлучень: ефективний і дуже несподіваний спосіб.