У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Феодула та з ним ще 9 мучеників.

Інші назви свята:

  • "Феодул",
  • "Федул",
  • «Туциндан».

Святий Феодул жив у Фессалоніках у 3-му столітті, був читцем і служив у церкві. Однієї ночі уві сні він побачив у руці предмет, а коли прокинувся, то побачив, що то був перстень із хрестом. За допомогою його сили Феодул багатьох обернув у справжню віру, допоміг багатьом хворим, зцілюючи від тяжких недуг. Але коли почалися переслідування християн, Феодула теж схопили та представили перед судом. Ніщо не змогло умовити його зректися Христа. У результаті він помер мученицькою смертю.

Наші пращури помітили, що в цей день наші пращури помітили, якщо у цей день - дощ. Гарні господарі виявляли особливу турботу – давали більше корму, упорядковували хлів і пташник.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

На Феодула худобі пекли спеціальні коржики, щоб тварини добре пережили зиму. Коржики робилися з висівок, а щоб нечисть не залишила свій слід на них, загортали в рушник і не залишали без нагляду, щоб та сама нечисть не вкрала коржики.

Коржики ще теплими відразу ж несли в хлів і годували ними худобу, не втрачаючи ні крихти. Курам давали зерно, яке постояло під пічним вогнем на шістці. Жінки обтикали стійло соломою, а ясла обсипали листям будяка. Це мало відігнати нечисту силу.

За народним повір'ям сьогодні не можна працювати з гострими предметами, інакше якщо людина пораниться, то весь рік хворітиме. Жінкам заборонялося підрубувати та підшивати поділ, щоб не вкоротити собі повік. Сьогодні не роблять серйозних операцій, їх переносять на інший день.

Нагадаємо, чи мають право українці, зняті з військового обліку, залишати територію України.

Раніше ми повідомляли, що долар по 50 гривень 2023 року: до якої позначки дійде курс вже цього року.