В останні тижні в Україні дуже активізувалися військові із ТЦК (територіальних центрів комплектування), які видають повістки на вулиці всім, кому тільки можна і не можна. Незважаючи на численні скарги від громадян, ці "акції" не припиняються. Давайте розберемося, які бувають види повісток.

На сьогоднішній день повістку можуть отримати українські чоловіки від 18 до 60 років, документи бувають лише чотирьох видів.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу "Хвиля".

Видача повістки. Фото: скрін youtube
Видача повістки. Фото: скрін youtube

Види повісток в Україні:

- порядок денний для уточнення облікових даних – вручається для оновлення інформації, зокрема, про сімейний стан, працевлаштування, наявність чи відсутність дітей тощо;

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

- порядок денний на проходження військово-лікарської комісії. Після отримання документа слід пройти медичне обстеження. До нього додається ваша карта дослідження та медичного огляду;

- порядок денний на призов до армії - документ визначає термін, в який потрібно з'явитися до призовної ділянки і вказує, які речі необхідно мати з собою. Зазвичай це паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про припис до призовної ділянки (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності).

– мобілізаційне розпорядження – вручається військовозобов'язаним, які пройшли медкомісію та визнані придатними. В основному вручається під час оголошення мобілізації та містить інформацію про обов'язок з'явитися до певного призовного пункту протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

Сама повістка має виглядати як невеликий паперовий листок, на якому пишуть прізвище, ім'я та по батькові, наказ з'явитися за місцем виклику та підписом військового комісара з печаткою, а в нижній частині – підписом особи, яка отримує документ.

В одних повістках можна побачити формулювання, пропоную з'явитися, а в інших – наказ, наказую. Поки що єдиного зразка оформлення немає.

Вручення повісток, скріншот: YouTube
Вручення повісток, скріншот: YouTube

Чи можуть призвати інвалідів?

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" військовозобов'язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Однак згідно з частиною другою статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та лише за місцем проживання, після медогляду.

Нагадаємо, військкомат ловить, як злочинців: українці вимагають заборонити видавати повістки на вулиці, у ТРЦ та магазинах.

Раніше повідомлялося, що закарпатські прокурори вирішили гульнути в Європі: бронь від мобілізації гарантує виїзд.

Також, скільки нардепів пішло на фронт: дітей парламентаріїв взагалі не знайти в окопах.