Традиційно в останню неділю березня українці переводять стрілки годинника на літній час.

2023 року це відбудеться 26 березня і стрілку потрібно покрутити на годину вперед. Сам переведення годинника відбудеться о 3 годині ночі. Радимо вам перевести стрілки заздалегідь, щоб бути в курсі правильного часу. Раніше неодноразово порушувалося питання про відміну переходу на "літній час".

Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube
Перехід на "зимовий" і "літній" час, скріншот: Youtube

Отже, виспатися українцям не вдасться кілька тижнів після переведення годинника і вставати люди будуть змушені на годину раніше. Попри те, що практика переходу на літній та зимовий час існує вже давно, лікарі наполягають – це шкодить здоров'ю.

Численні дослідження доводять, що перехід на літній час негативно позначиться на зміні графіка сну та неспання. Це, своєю чергою, призведе до порушень серцево-судинної системи.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Оскільки в ці дні людина змушена перебувати у звичайному робочому режимі, але в незвичний час для всього організму. Згідно зі статистичними даними вчених, у цей період зростає кількість серцевих нападів на 10%.

Лікарі наполягають, що особливо уважним до здоров'я слід бути людям старше 65 років. У зв'язку з переходом на літній час шанс отримати інсульт у них вищий, ніж у інших вікових груп.

До речі, у 2017 році за дослідження циркадних ритмів та біологічного годинника людини вручили Нобелівську премію з медицини та біології. А це вже є одним із незаперечних доказів, що перехід на літній час, що відбувається 26 березня, — шкідливий. І це зовсім не вигадки, а теорія, яка здобула наукове обґрунтування.

На думку астрономів, людині необхідно жити на той час, який наближається до астрономічного, тобто зимового, що зміщується лише на годину від астрономічного. Адже саме зимовий час найближчий до внутрішніх ритмів людського організму.

Ранкове сонце може наповнити не тільки гарним настроєм, але й стимулювати всю систему організму, збільшити продуктивність та опірність до хвороб.

Переведення стрілок може призвести до зайвої дратівливості, безсоння, втрати концентрації уваги. На відміну від зимового часу, людина при переході на літнє може почуватися розбитою, млявою, слабкою, можуть загостритися різні хвороби. За статистикою, у цей період навіть зростає кількість аварій на дорогах.

Нагадаємо про перехід на літній час-2023: що треба почати робити вже зараз, щоби організм не дав збій.

Раніше ми повідомляли, коли в Україні перехід на літній час: доведеться поспати менше на годину.